Apple vs. Samsung

cs • 2 min. čtení

Poslední dobou se hodně píše o tzv. patentových trollech a o sporu Apple vs. Samsung. Hned na začátku chci zmínit, že se mi nelíbí, čím se patenty staly (patenty za mne ano, ale ne tak, jak jsou dnes vnímány a používány) a že nejsem fanoušek Applu (nemám žádný jejich výrobek a ani se mi žádný nelíbí). To by bylo, teď ten spor.

Apple v Evropě zažaloval Samsung, že Galaxy Tab 10.1 vypadá velmi podobně, jako iPad 2. – Hotovo, tahle jedna věta stačila a svět se zbláznil a začaly se chrlit negativní názory vůči Applu, že si nechal „patentovat cihlu a teď bude domy stavět pouze on“, a podobně. Tak to ale, milé lidi, není. Zaprvé jsme v Evropě, kde patenty, o kterých je hodně řeč, neplatí – v tomto sporu se jedná o průmyslový vzor; a za druhé se nejedná o „placku s displejem“ ani o to, jak ta „placka“ funguje, ale o něco jiného.

Applu se nelíbí to, že Galaxy Tab 10.1 se snaží o zaměnitelnost s iPad 2. Možná se nesnaží, ale to už je problém Samsungu, že udělal vzhledově totožné zařízení. Apple vzhledově popisuje iPad 2 nějak takto (stručně):

  • čtyři stejne zakulacené pravoúhlé rohy,
  • čirý povrch přes celou přední plochu bez vzoru,
  • vycentrovaný display s neutrálním ohraničení,
  • a tenké provední se zakulacenými hrany pro vzbuzování užšího dojmu.

Samsung se přitom dopustil toho, že ve svém výrobku Galaxy Tab 10.1 použil všechny detaily najednou. Tím je na větší vzdálenost těžké tyto dva tablety od sebe rozeznat; ještě těžší je to pro člověka, který ani jeden tablet v ruce nedržel a ani se pravidelně někochá jejich fotografiemi (například já).

Dávám tedy za pravdu Applu a přeju mu, aby tuto bitvu vyhrál!

Samsung by se měl konečně poučit a vymyslet něco svého. Vždyť i ten telefon Galaxy S byl kopií iPhonu! Dokonce to byla tak hnusná kopie, že bych si raději koupil iPhone, než Galaxy S.






2 reakce

Přesně. Vtipné jsou třeba obaly na Samsung Galaxy http://www.wired.com/gadgetlab/2011/07/smart-cover-for-samsung-galaxy-tab- loo...

Teď už jen chybí přejmenování na iSamsung.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family