Čas je neúprosný

cs v kategorii reviews • 2 min. čtení

V dnešní době se neustále za něčím honíme. Máme neomezené možnosti a snažíme se tak dosáhnout maxima. Jediné, co nás svazuje, je čas. A moc dobře si to uvědomujeme. Mnohem více než kdykoliv předtím cítíme, jak nic není překážka, dokud nepřijde na čas.

Bylo jen otázkou času :-) kdy si položíme otázku a začneme přemýšlet o tom, zda jde čas překonat. Podmanit si ho. Žijící generace s takovými sny a nápady vyrůstaly, ale není tomu tak dávno, kdy se poprvé objevily první teorie. Pojem časoprostor, kde je čas jako čtvrtá dimenze, na světlo přinesl Einsteinův učitel v roce 1908. Jen chvíli před tím v roce 1895 vznikl první román s tématikou cestování časem, The Time Machine.

Od té doby jsme čím dál více masírováni různými příběhy o podmanění si času. Možnost měnit minulost, opravit chyby, a několik způsobů jak se vypořádat s paradoxy s tím spojené. Zrychlovat nudné pasáže života. Zpomalovat ty dobré. Opakovat je. Skákat mezi časovými obdobími. Vidět budoucnost a moct ji změnit. Nebo využít znalosti, které ještě nemám, ale budu mít.

Je toho tolik a všude, že je těžké přijít s něčím novým. A o tom je nový (rozepsáno po premiéře, publikace se lehce zpozdila) film Arrival. Svěžím neokoukaným klidným stylem servíruje zamyšlení směrem k našemu úhlavnímu nepříteli. Skvěle s tématem pracuje a proto tak dobře funguje. Rád se na něj podívám znovu. Raději než jen na hrdinské sny v případě Marvelu, DC a dalších.

Je možné, že se brzy dočkáme průlomu a přestaneme jen snít, kdo ví. Až sám čas ukáže. Teď však věnujme raději energii nemít potřebu naše skutky měnit.








Může se vám také líbit

en Thinking is Hard, November 5, 2018
en Why We Should Learn to Fail, June 5, 2019
en Are You Resistant to Influence?, April 22, 2020
en Science Channels, August 29, 2018
en Tale of Two Brains, July 20, 2018

Další články z kategorie reviews.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family