Cesta kolem světa?

cs v kategorii travel • 3 min. čtení

Vždycky jsem měl sen procestovat svět. Stále mám. Otázka ale je – jak ho procestovat?

Hodně jsem si pohrával s myšlenkou se sbalit a zmizet na několik měsíců až rok. Koupit letenku kolem světa a tradá, na viděnou za rok. Přemýšlet o takovém plánu mě bavilo. Pročítal jsem spoustu názorů a poznámek na toto téma od lidí na Quoře, například:

Všichni píšou „do it!“ s různými tipy. To mě samozřejmě ještě více nakopávalo si vše propočítat a takovou cestu podniknout co nejdříve.

Téma cestu kolem světa probírám i s lidmi, kteří přijedou na pár dní na můj gauč. Zatím všichni taky mají takový plán. Zdá se, že to ke couchsurfingu patří. Já už ale takový plán nemám…

Letos v San Franciscu jsem totiž narazil na dva Brity, kteří už byli přes rok na cestách a měli před sebou přibližně ještě půl roku cesty po Americe. Samozřejmě mě hodně zajímal jejich příběh. Kde byli, co doporučují na těch místech zkusit atp. Co jsem se dozvěděl?

Že se jim už celý rok začíná míchat dohromady a vlastně nevědí, co kde přesně dělali. Což se jim nedá vyčítat. Já cestuji na několik týdnů a taky si po návratu domů nepamatuji úplně všechno. Ale jelikož se po těch několika týdnech vrátím domů a na další velkou dovolenou vyrazím přibližně až za rok, nic se mi nemíchá.

Že jim některá navštívená místa nepřijdou speciální. Protože to porovnávají s jinými, která navštívili pár dní/týdnů před tím či potom. Návštěvu Kalifornie bych zřejmě taky nehodnotil tak skvěle, pokud bych ji nenavštívil letos, ale už minulý rok při cestě domů z Havaje.

Že se bojí vrátit se domů. Téměř každý den navštěvují nová místa, poznávají nové lidi, zkouší nová jídla či věci. Co se stane až dorazí domů? Zastaví se. Najednou se bude zdát život nudný. Toho se hodně bojí, skoro až slzu jsem u nich viděl. Cestování kolem světa potřebuje dost peněz a jednou se musí zastavit a jít zase do práce.


Když se nad tím zamyslím, zjistím, že cesta kolem světa najednou není něco, co opravdu chci. Rád cestuji. Chci cestovat, ale jak to tak vypadá, u mě vyhraje průběžné cestování, které mi vyhovuje. Průběžným cestováním myslím 11/1 – jedenáct měsíců práce a na měsíc vyrazit někam do Tramtárie.






2 reakce

Ahoj,

taky jsem si pohrával s myšlenkou na rok vyrazit cestovat. Nakonec to dopadlo maličko jinak. V létě jsme vyrazili s přítelkyní do Norska a pět týdnů se toulali od severu k jihu stopem, dokud nás to bavilo. Pak na chvíli návrat do Čech a dál vlastním autem na jih. Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko. Když začalo být ošklivě, opět jsme udělali otočku do Čech a právě dnes vyrážíme na měsíc s batohem do Thajska.

Je to skoro 5 měsíců, kdy jsme ukončili práci, vrátili pronajatý byt a začali se takhle toulat. Ale už mi nějak chybí práce a šrumec okolo, jednání, kolegové, radost z dobře odvedenýho projektu. A taky nějaký vlastní zázemí.

Už si nedovedu dost dobře představit, že bych měl celý měsíce trávit sezením v kanceláři a těšením se na dovolenou, která je v nedohlednu. Asi bude muset přijít nějaká změna, posun k větší volnosti a možnosti víc cestovat, pracovat na dálku.

Zdravim s takovouhle myslenkou si hraju pomerne dlouho a zjistil sem ze sou lide ktery si zbalily jen par veci a vyrazily na cestu kolem sveta treba pesky coz zamyslim taky jenze nikdo nikde uz neuvadi ze ho obesel z "holou prdeli" mam tim na mysli jenom z batohem na zadech to z velkou pravdepodobnosti bude muj pripad





Může se vám také líbit

cs Zápisky z cest: Dominikánská republika, October 11, 2016
cs Zápisky z cest: New York, August 6, 2017
cs Zápisky z cest: Island, April 15, 2017
cs Zápisky z cest: Nový Zéland, March 9, 2015
cs Zápisky z cest: Irsko, May 22, 2018

Další články z kategorie travel.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family