Kdy je programátor nejefektivnější?

cs v kategorii code • 3 min. čtení
Mind the age! Most likely, its content is outdated. Especially if it’s technical.

Všiml jsem si na sobě jedné věci, která výrazně ovlivňuje mou efektivitu práce. V menší míře také chuť k práci. Bohužel ji neumím přesně pojmenovat, je to spíš mix různých věcí, ale věřím, že se mi jednou povede přijít s přesným pojmenováním. Nebo třeba někoho z vás. :-)

Nejpřesněji bych řekl zodpovědnost. Čím větší zodpovědnost mám, tím jsem efektivnější. Zkusím vysvětlit na několika případech.

Pracuji ve volném čase na vlastním projektu, kde řeším vše. Produkťáka, scrummastera, UXáka, front-endového i back-endového programátora, databázového specialistu, systémového administrátora, testera i uživatele. O projektu vím naprosto vše ze všech stran a svůj čas dělím mezi všechny role. Jaký to má dopad na výkon? Za jeden den dokážu naprogramovat tolik věcí, kolik by mi v práci, kde jsem pouze programátor, trvalo několik dní.

Jak je to možné? Jednoduše, při programování na svém projektu mám úplně vše v hlavě. Vše v jedné paměti, žádná latence synchronizace dat, žádné nedorozumění, jednoduše mám všechny možné informace postupovat mílovými kroky kupředu přes všechny překážky. Když v práci narazím na něco, co mi není jasné, potřebji se někoho zeptat. Takové záseky stojí spoustu času, nemluvě o tom, že ta správná osoba s odpovědí nemusí být po ruce. Ještě problemovější je, pokud programátor není seznámen s doménou projektu. Například u obchodní aplikace neznalost fungování obchodního či fakturačního oddělení má velký vliv na efektivitu.

Další příklad: v práci jsem vedl dlouho tým a dokázal jsem udělat neskutečné množství práce. Odmanažerovat, chodit na schůzky, vše sledovat a ještě vyřešit rekordní počet bugů či posunout projekt hodně kupředu. Pár lidí se mne ptalo, jak to dokážu, a já nikdy neměl odpověď. Už zřejmě mám – po pěti letech jsem znal aplikaci téměř celou, naučil jsem se řešenou doménu (obchod a fakturace) a byl jsem team leader, tedy také jsem věděl, co se děje a chystá na celé službě. To mi dalo téměř stejné možnosti jako doma na svém projektu. Při překážce jsem si dokázal odpovědět sám a věděl jsem, kdy si co mohu dovolit.

Vychází mi z toho, že abych byl efektivní, musím splnit následující body:

  • Naučit se doménu. Velmi dobře pochopit proč, jak a co dělám. To mi odstraní záseky, jak mám dané featury naprogramovat.
  • Sledovat co se děje na celé službě/projektu. To mi odstraní záseky při rozhodování, co je efektivní udělat dřív a co později.
  • Být full-stack developer. To mi odstraní záseky pří rozhraní dvou jazyků, typicky server a prohlížeč.
  • Získat důvěru. To mi odstraní záseky při rozhodování, jaké řešení zvolit.

Proto při přechodu do nového týmu nejprve pročtu všechny dostupné dokumentace, jak týmu, tak použitých technologií a knihoven. Prolezu poslední zápisy z retra a plánování. Naučím se zběžně, co se může hodit. Dokončit první úkol na dvě hodiny mi sice trvá třeba týden, ale naboostí mne to na všechny další.

A jak to máte vy, co vám pomáhá programovat efektivněji?








Může se vám také líbit

en Makefile with Python, November 6, 2017
en Fast JSON Schema for Python, October 1, 2018
en Deployment of Python Apps, August 15, 2018
cs Jasně, umím Git…, August 6, 2014
cs Checklist na zabezpečení webových aplikací, March 1, 2016

Další články z kategorie code.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family