Lumia – klasická Nokie v nové době

cs v kategorii reviews • 3 min. čtení

Dostala se mi do ruky Lumie. Čekal jsem, že mi tento telefon sedne, protože Windows Phone vypadá zajímavě, hezky, svižně, … a opravdu to tak je. Než jsem chtěl něco trochu víc.

Myslím, že pro napsání tohoto blog postu je jedno která Lumie, protože nebudu psát o technických parametrech, ale kdyby to náhodou jinde bylo jinak – konkrétně Nokia Lumia 620 s Windows Phone 8.0.

Vezmu to stručně:

  • Možná to je jen zvyk z Androidu, ale proč tlačítko lupy vždy otevře browser? Moc jsem nepochopil, proč pro hledaní v nějaké aplikaci musím hledat jiné tlačítko dle nálady programátora. A už vůbec nevím, kde hledat obsah v telefonu.
  • Když už jsem u hledání, jaksi nastává problém s češtinou – se slovem cestina češtinu nenajdu. V žádném hledání, které jsem zkoušel. (Zadávat diakritiku je opruz.)
  • Na telefonu dělám překlepy docela často, kór na základní klávesnici Lumie. Trvalo mi týden zjistit, jak se posouvá kurzor, abych mohl chyby po sobě opravovat. Nenapadlo mě, že výběr je tapnutím a posun přidržením. Je dobré zkoušet nové věci, ale někde je lepší se držet zaběhnutých nepsaných pravidel…
  • ~~Docela zajímavé na klávesnici je také to, že nejde skrýt, pokud je aplikace jedno velké textové pole (třeba e-mail). Pokud si chci e-mail před odesláním přečíst na větší ploše, mám smůlu.~~ Omlouvám se, toto není pravda. Jde skrýt šipkou zpět. Taková možnost mě opravdu nenapadla.
  • Naopak ikonky v horní liště se skrývají rády. Nejprve se mi to zdálo zajímavé, že se zobrazují jen ty relevantní na určitých místech, ale spíš mi vadí, že nevidím, zda používám Wi-Fi či nikoliv, případně kolik mi zbývá šťávy atp.
  • Hbitost telefonu není taková, jak se může zdát. Vše vypadá svižně a na takovém levném telefonu mě to mile překvapilo. Bohužel je způsobeno délkou animace – přistihl jsem se, jak často čekám, až se něco doanimuje, abych mohl pokračovat. Přesně tohle nemám rád u HTC s jejich Sense.
  • Také jsem si všiml, že maximální rychlost scrollování je pomalá, kór když všechny programy a nabídky jsou v jednom dlouhém seznamu. U Androidu mohu dvojím pohybem prstu přejet na konec dlouhého seznamu raz dva.
  • Očekával jsem stabilní systém. Lumii používám týden jako sekundární telefon (tedy ne často) a za tu dobu se mi třikrát sekla…

Další seznam se týká aplikací, které Nokia ani Microsoft úplně neovlivní. Pro mne osobně jsou ale také nedostatkem:

  • E-mailový klient nemá žádnou možnost přesunout poštu do archivu, což je pro mě velmi důležité.
  • Kalendář si neporadí pokud u Google používám více kalendářů – synchronizuje se pouze ten hlavní.
  • Absence Google služeb.
  • Absence aplikace typu Pubtran.

Abych ale jen nekritizoval – Windows Phone se mi líbí. Vypadá hezky a má líbivé animace. To jsou věci, které Microsoftu vždycky šly. Jsou zde i zajímavé nápady, ale musí se ještě systém na některých místech poladit, aby byl celkový dojem dobrý. Věřím však, že se to s dalšími vydáními bude zlepšovat.

Dříve, když se mě někdo zeptal, jaký telefon si má pořídit, který je dostatečně blbovzdorný, doporučoval jsem iPhone. Před týdnem jsem doporučení už změnil na Windows Phone. Je to stará dobrá Nokia v nové době smartphonů.

No a já osobně zůstanu u Androidu. Tím jsem si vyřešil otázku, z čeho přejít ze stařičkého Desire HD – pravděpodobně na Nexus 5.






3 reakce

1. Lupa vždy otevře browser. Trošku se tenhle fail dá zmírnit tím, že v nastavení změníš jazyk browseru a vyhledávání na angičtinu. (Odzkoušeno na WP 7.8). Ale jinak ano, funkční tlačítko lupy mi fakt chybí a na Lumii mě neskutečně vytáčí.

2. Překlepy a čeština: Myslel jsem, že WP 8 má už ošetřenou češtinu? Někde jsem to četl... Nestraš mě, že na WP8 je čeština stejnej oser jako na WP 7.8

3. Klávesnice šla (jde) skrýt na WP 7.8 tím, že ťápneš na tlačítko zpět

4. Scrollování v seznamu aplikací: Když chceš aplikaci od Z tak jdi na seznam, ťápni na "a", objeví se ti abeceda, ťápni na Z a jsi tam (Ale musíš vědět, jak se aplikace jmenuje)

5. Absence Google služeb sucks. Řeším to tak, že pomalu ale jistě přecházím na Windows Live služby a můj kalendář mám na outlooku. Ale válka Microsoft vs Google má své jasné oběti: Nás, zákazníky

6. Pubtran existuje: Jmenuje se to WMM Jízdní řády a stojí to 62 Kč (Ano, to je v dnešní době nový dům. Tak moc je to drahé :) )

Díky za komentář!

2) Opravdu je s češtinou problém. Ověřil jsem, že se jedná o WP 8.0, zkusil jsem hledání znovu a bez diakritiky nic nenajdu.

3) Díky! To mě opravdu nenapadlo. :-) Opravil jsem.

4) Pravda, v tom seznamu se to dá takto obejít. Špatný příklad. Lepší příklad by byl Twitter nebo browser s dlouhou webovkou.

6) Díky! Ptal jsem se lidí, kteří mají WP a prý nic takového nepoužívají. WMM jsem nezkoušel, protože 62 Kč je na mě moc. :-)

No jo no, já jsem taky před nákupem WMM Jízdních řádů uvažoval, jestli spíš nové auto a nový dům, nebo tuhle aplikaci... :)

A teď chvilku vážně: Je to aplikace jako pubtran, ale za celkem dost peněz (jedna krabka cigaret). Pak ještě existuje tuším CG Transit (nebo GC Transit?) co by měl stát "jenom" 21 Kč. Ale ta appka mi nepřipadala nějak dvakrát uživatelsky přívětivá... (Ano, měl jsem k dispozici celou stokorunu. Cítím se jako miliardář :) )

A pak ještě existuje Nokia MHD, co ale "funguje" jenom v praze a je fakt nepřehledná... Ale zase zdarma





Může se vám také líbit

en Thinking is Hard, November 5, 2018
en Why We Should Learn to Fail, June 5, 2019
en Are You Resistant to Influence?, April 22, 2020
en Science Channels, August 29, 2018
en Tale of Two Brains, July 20, 2018

Další články z kategorie reviews.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family