Tipy jak se zlepšit v angličtině

cs • 4 min. čtení

Minulý měsíc jsem byl v zahraničí naučit se mluvit dobře anglicky. Sice stále neumím anglicky plynule, jak by se mi líbilo, ale stejně jsem za krátkou dobu udělal výborný kus práce. A stačilo mi pár jednoduchých triků o které se chci s vámi podělit. (Pokud se chcete naučit jiný jazyk, místo angličtiny dosaďte jakýkoliv jiný jazyk. Téměř vždy to bude platit.)

Dříve jsem byl v angličtině špatný, protože jsem si myslel, že jsem špatný. Jeden měsíc v zahraničí toho moc nového nenaučí. Opravdu ne. Mně to ale dalo hodně. Zjistil jsem totiž, že jsem se předtím pouze bál angličtinu použít, protože jsem se bál, že udělám nějakou blbou chybu a někdo se mi bude za to smát.

Když jste však v zahraničí a kolem sebe máte pouze anglicky mluvicí lidé a potřebujete se nějak domluvit, prostě něco řeknete. A buď už vám budou rozumět a pomůžou a nebo se jednoduše na vás udiveně podívají a tím máte příležitost svůj problém říct znovu nebo trochu jinak. A tím udiveným pohledem se vám neposmívají ani vám nechtějí utrhnout hlavu.

Takže tip číslo jedna, jak se učit angličtinu: nebát se angličtinu použít.

Kdyby se náhodou ale někdo smál, tak se s ním jednoduše nebavte. Je to blbec.

Ve škole moc čechů nebylo, takže češtinu jsem zaslechl málokdy. Zato francouzky mluvících tam byli tři pr...desítky. Podobně na tom byli japonci. Bylo hezky vidět, jak se většinou tito studenti spolu nejvíce kamarádí a po škole si povídají svým jazykem. Tohle je velmi častá a velká chyba.

Na jazykový kurz do zahraničí jedu přece proto, abych byl donucen daný jazyk používat a naučil se ho co nejvíce. Přijet, vyhledat kdo umí jazyk, který taky umím, jsou podle mne vyhozené peníze. To si mohu rovnou najít levnější jazykovku doma, nemusím nikam jezdit a po škole můžu normálně mluvit mým rodným jazykem.

Tím tedy máme tip číslo dvě: vyhýbat se lidem, kteří umí můj jazyk. Nebo se donutit používat pouze angličtinu, což nemusí být jednoduché.

Řekl bych, že normálně nemluvíme nějak moc často. Alespoň já. Resp. mám na mysli nějaké složité rozhovy. Ne takové ty srandičky typu „Hi, how are you?“ - „I’m good, thanks. What are you doing tonight?“ - „Probably I’ll drink in my favourite bar.“, ... Jinými slovy běžně není moc možností, jak se naučit angličtinu na dobré úrovni. Pokud neumíte angličtinu vůbec, jednoduché věty vás naučí díky četnosti základy velmi rychle. Ale když už angličtinu umíte, nijak výrazně vás to neposune kupředu.

Zkusil jsem takový trik, který mi v tomhle pomohl. Každý má myšlenky a každý má své myšlenky v jeho rodném jazyce. Já zkusil po celou dobu jazykového kurzu angličtiny mít i myšlenky v angličtině. Je to namáhavé a limitující, protože samozřejmě chceme přemýšlet komplexně. Ale zkuste to a nevzdávejte to.

Navíc si představte situaci, že jste například v nějakém obchodě, něco si prohlížíte a přemýšlíte nad důvody, proč si to koupit a nekoupit a zda tady někde nemají tohle, ale s jinými parametry (například tahle košile je super, ale mohla by mít jinou barvu, velikost a střih). Najednou za vámi přijde obchodník a zeptá se, zda potřebujete pomoct. Pokud přemýšlíte v češtině, musíte své myšlenky přeložit. Pokud v angličtině, jednoduše zopakujete, co jste si před chvíli řekli pro sebe.

Další, třetí tip tedy je: snažit se přemýšlet v angličtině.

Když už umíte angličtinu trochu lépe, dalším krokem jsou média. Nejprve můžete zkusit se zaposlouchat do textů vaší oblíbené písničky a zkusti dekódovat o čem to vlastně zpívají. Pokud tedy obsah už neznáte. Dále pokračovat s filmy. Nejprve s titulky a potom i bez nich. Z toho co jsem viděl naposledy můžu doporučit Hunger Games – je to nový, dobrý a rozuměl jsem všemu (= není to složitá angličtina; zkuste bez titulků).

Nakonec nějaké třešničky. Jako první třešnička je četba v angličtině a druhá je nastavit si techniku do angličtiny (počítač, mobil, tablet, televizi, webové účty, cokoliv). Popravdě tu druhou třešničku bych doporučil jako první krok při výuce jakéhokoliv nového jazyka, ale to je pro silnější osoby.

A to je celé. Tohle málo mi pomohlo se během krátké doby posunout v angličtině z úrovně B1 na úroveň B2 (osobně mám pocit, že to bylo z úrovně A2 na skoro úroveň B2). Abyste byli taky úspěšní, stačí se snažit a nevzdávat se (což platí všude, nejen při studiu angličtiny). Shrňme si to: nebát se angličtinu používat, při kurzu se vyhýbat čechům, snažit se přemýšlet v angličtině a konzumovat obsah v angličtině.

Hodně štěstí!






4 reakce

Přesně! Asi nejdůležitější je mluvit (klidně s chybami) a věty "nepřekládat", tj. naučit se v jazyku myslet. Jenom bych rád doplnil, že způsobů, jak si i v česku popovídat anglicky (a nejen anglicky) víc do hloubky, je spousta.

Z těch základních se nabízí Couchsurfing (existují přímo jazyková setkávání, srazy, potkávání individuálních cestovatelů atp.) a pak třeba taky nějaký místní ESN klub pro zahraniční studenty, který je na každé dostatečně velké univerzitě.

Taky se lze domluvit s někým na jazykovém tandemu (http://estudiante.cz/co- je-to-jazykovy-tandem-a-kde-ho-vezmu). Samozřejmě výhodu mají ti, kteří bydlí ve větším městě. Ale ono to jde, když se chce.

@Petr: Díky! Couchsurfing vypadá zajímavě.

díky za tipy To já jsem se dost inspiroval při čtení článku z http://ideaclub.cz/media/jak-se-rychle-naucit-anglicky a vyrazil jsem se učit anglicky rovnou do Velké Británie, kde jsem skoro půl roku žil a musím říct, že tento krok je na zdokonalení se v cizým jazyce opravdu to nejlepší.


Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family