Vkládání znaků v GTK+ pomocí hexa kódu

cs • 2 min. čtení

Jsem na Linuxu už několik let a za celou tu dobu se mi nepovedlo přijít na to, jak vkládat znaky pomocí jejich kódu. Celá ta léta to byla jediná věc, která mi z Windows chyběla – jejich vkládání znaků přes levý (možná pravý) ALT a číselný kód. Až do teď. Sice jsem nepřišel na to, jak stejný hmat rozchodit i pod Ubuntu, ale pro GTK+ prostředí existuje jiný hmat se stejnou funkčností.

Stačí stisknout naráz CTRL + SHIFT + U + hexa kód. Asi jste si to hned vyzkoušeli a zdá se vám to velmi nepohodlné, ale nezoufejte – lze nejprve stisknout naráz CTRL + SHIFT + U, pustit, vyťukat hexa kód a potvrdit ENTERem. Sice to není pohodlné, jako ve Windows, ale už se to dá používat. :)

Po pravdě jsem ale trošičku kecal – úplně o stejnou funkčnost se nejedná. Zkuste napsat zavináč. Ve Windows ho vložíte přes ALT + 64, ale zde přes CTRL + SHIFT + U + 40. Jakto, ptáte se? Je to tím, že zde se jedná o hexa kód, kdežto ve Windows se jedná o dekadický kód znaku.

Na zmíněnou metodu jsem nepřišel sám, ale našel jsem ji v komentářich na sociální síti Google+ pod postem od stránky Česky (kterou mimochodem doporučuju sledovat), kde se řešily pomlčky. Pro doplnění: dlouhá mezera (en-dash) má hexa kód 2013 a americká (em-dash) 2014.

Edit: Kolega tuto metodu vyzkoušel i v prostředí KDE, kde také funguje. ;)






2 reakce

Doplním ještě, že čéské uvozovky se dají napsat pomocí hexa kódu 201e („, levá dolní uvozovka) a 201d (”, pravá horní uvozovka). Pokud je potřeba levá horní uvozovka (“), tak hexa kód 201c.

Spousta dalších užitečných Unicode znaků se dá najít v tabulkách OPTA- UC*.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family