Whisky festival 2015

cs v kategorii reviews • 2 min. čtení

Z letošního whisky festivalu jsem si odnesl několik poznámek:

Až do roku cca 1950 byla whisky bílá. Pilo se tak rychle, že v sudu moc dlouho nevydržela. Takže barva, vůně i chuť byla úplně někde jinde, než jak ji známe dnes. Když dnes takový vzorek pošlete whisky specialistům, odpoví ve stylu „to není whisky, co to je?“ Jelikož na toto téma nemohu nic dohledat, věřím John Lamondovi jen tuto část, a pokračování, že žena chtěla před mužem ukrýt alkohol, na který narazil o několik let později… mu už nevěřím. :-)

John Lamond s námi prošel šest ochutnávek a chci vypíchnout jedinou – Ben Nevis. Konkrétně jsme pili dvanáctiletou ze sudu po sherry z roku 2002. Koukal jsem, že se nedá sehnat, tak snad bude stačit jiný rok a především ze sudu po sherry. Je to podceňovaná whisky a sám, když jsem byl na whisky cestě po Skotsku, jsem byl celý den kolem ní, a vůbec ji nenavštívil. Jaká škoda. Začátek byl velmi příjemně ovocný a myslím, že by ji měli rádi i newhiskaři. Co ale na whisky mám hodně rád je finish. Tak se podle mého názoru pozná opravdu dobrá whisky. Tento Ben Nevis 12yo měl krásný dlouhý ocas s nádechem kouře a štiplavosti. Hned bych si dal zase.

Ale moc mne neposlouchejte, jelikož whisky znalec zřejmě vůbec nejsem. Letošní whisky roku vyhrála Kavalan, tak jsem ji chtěl samozřejmě zkusit, když už ji tam měli. Loni jsem poprvé zjistil, že asijské whisky mohou být opravdu dobré a Kavalan příjemně překvapila. Každopádně výherní lahev mi vůbec nechutnala. Marně jsem v ní hledal, za co vlastně vyhrála.

Aspoň příjemným překvápkem je, že Lost Distillery lze pořídit již i u nás. Prý ve Warehouse #1 kousek od Křižíkovy. Loni jsem si velice oblíbil kouřový Gerston, který chci mít doma. Od loňska navíc přivedli zpět na svět další distilerky, které stojí za to vyzkoušet.

Na závěr jsem zkusil GlenDronach 18yo (Old Allardice), která je popisována jako „výbuch chutí“ a lepší nechat na závěr večera. Rozhodně to je zajímavá whisky, kterou musím ochutnat znovu a prozkoumat všechny chutě a rozhodnout se, zda se mi to líbí, či ne. Přeci jen jsem ji zkoušel na závěr večera. :-)

Jediné vím jistě, je to další whisky ze sudu po sherry a zdá se, že krom kouřových whisky budu ujíždět i na ty po sherry. Trochu jsem se bavil na toto téma a zjistil, že sudy po sherry jsou pětkrát tak dražší, než jiné sudy. Proto to není úplně obvyklá whisky. Některé distilerky dokonce kupují celé roční výroby sherry, aby měli zajištěny sudy. Ale samozřejmě o obsah jim nejde, ten klidně někde rozdají.

Už se těším na další ročník!








Může se vám také líbit

en Thinking is Hard, November 5, 2018
en Why We Should Learn to Fail, June 5, 2019
en Are You Resistant to Influence?, April 22, 2020
en Science Channels, August 29, 2018
en Tale of Two Brains, July 20, 2018

Další články z kategorie reviews.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family