Workshopy na festivalech: jít či nejít?

cs v kategorii dance • 3 min. čtení

Letos jsem chtěl vycestovat na jeden taneční salsa festival. Vybral jsem si Beach Splash v Šibeniku. Festival po celý týden s tancováním přes celé dny i noci u pláže a bazénků se spoustou šikovných tanečnic (a tanečníků). Lehce mi změnil život a tak pro mne zůstane speciální. Tam jsem totiž konečně začal tancovat salsu on2 aka mambo, procvičil spoustu variací a především se rozhodl jet na další festival.

Do Rostova. V Šibeniku jsem poznal několik šikovných holek z Ruska a když mi Marián říkal, jak tam jsou všechny takové a nemají s kým tancovat, rozhodnutí bylo jasné. Přidal jsem se k mužské posile z Česka. Nepopsatelně skvěle jsem si tam zatancoval a bylo mi smutno, že nebude dlouho možnost si zase takhle zatancovat. K tomu jsem si udělal několik dalších kamarádek.

A všechny měly v plánu cestu na El Sol ve Varšavě. Samozřejmě jsem nemohl chybět. Ale abych nemusel čekat celé tři měsíce, skočil jsem si do Varšavy ještě jednou na jiný festival. A také jsem nemohl chybět na našem domácím kongresu!

Jinými slovy jsem salse úplně propadl a už mám na příští rok v plánu navštívit osm festivalů! Potřeboval jsem však vymyslet, co se spánkem. Ono totiž není úplně zvladatelné jít přes den na workshopy a pak večer být do nějakých pěti až sedmi rána na parketě.

Vyzkoušel jsem si obě varianty a mluvil o tom s více lidmi a došel k závěru, že workshopy nejsou potřeba. Chybí jim totiž jedna důležitá věc: feedback. Možná to okoukám a udělám tak nějak dobře, ale těžko si sám opravím nějaký detail. Kdy často právě detaily udělají celý trik!

Lepší model je navštěvovat oblíbené učitele na běžné hodiny a festivaly naopak brát jako možnost naučené věci vytancovat se všemi těmi úžasnými tanečnicemi (či tanečníky) ze všech koutů světa. Na našich hodinách mamba nás Marián učí samé krásné věci, jenže na běžných tanečních akcích není tolik možností se vytancovat. Je rozdíl a hodně znát, jestli se něco zkouší jednou či dvakrát týdně chvilku večer vs. týden celé dny i noci. Navíc je potřeba zkoušet s více partnery – každá partnerka reaguje jinak a co funguje u jedné, nemusí fungovat u druhé.

Proto u mne od teď uvidíte především party passy a výlety za skvělými učiteli. Ale jako vždy, ani tady není vše černobílé. Zažil jsem i workshopy s ideálním počtem lidí, který mi dal hodně, a zároveň je možné učit i jinak, jako například má v popisu Mamboland, kam se moc těším. :-)

Viva la salsa!








Může se vám také líbit

en Relationships and Salsa, August 5, 2018
en Why Do You Dance?, June 18, 2017
en What’s Wrong With Salsa Festivals, May 2, 2018
en Afternoon Dancing, September 18, 2018
en Dancers, Don’t Be Sorry, February 18, 2018

Další články z kategorie dance.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family