Jak začít s dřevařinou

cs v kategorii family • 2 min. čtení

Odjel jsem pracovně do Ženevy s cílem se vidět s lidmi, se kterými pracuji, a domluvit se na dalším postupu. Jsem programátor a tato práce lze provozovat vzdáleně, i když spoustu manažerů a firem s tím stále neumí pracovat, i přes zkušenost z doby nejtvrdší pandemie. Nečekal jsem však, že přijedu domů se lžičkou.

Abychom se trochu víc sblížili, jeden člen týmu navrhl si jít něco společně vyrobit. Nejsem si jist úspěchem, neb jsme každý stáli se svým obrobkem před hlučnou pásovou pilou a bruskou. Někomu z toho pahýlu dřeva vypadla vařečka, někomu jinému třeba právě lžička. Záleží, kdo jak moc tlačil u toho broušení.

Nadchlo mě to. Možná budu znít divně, když řeknu, že jsme měli doma finanční plán. Rodina přeci nemůže být vedena jako firma, vždyť to je takový malý komunismus. Však on to je taky jen plán, který dodržujeme asi tak „dobře“, jako každá druhá firma. Každopádně, plán byl dát dokupy naše letní sídlo. Všechno trvalo, protože budget, ale najednou jsem přijel domů, a objednával pásovou pilu a brusku. Lenka nebyla moc nadšená.

Pokusím se teď shrnout tu otázku z nadpisu. Nejprve potřebujete prostor. Takový polo sklep může být vhodným místem pro dílnu. Jenže on je to sklep a technická místnost a skladovna zahradních potřeb a kolárna a bůh ví co ještě. Pár metrů čtverečných nemůže být tohle všechno. Něco musí z kola ven.

Vyhrálo to zahradní náčiní, které zabíralo dobrou třetinu. Na to byl potřeba zahradní domeček, jenže ten bylo potřeba někam postavit. Zahrádka je malinká a všude už bylo plno. Až na jednom místě; na místě, kde nám chyběl trativod. Tam by se ale domeček nevešel, vešla by se tam však stará armádní nádrž použitá pro dešťovou vodu.

Stačí tedy přesunout nádrž. Jenže předtím by se hodilo vykopat ten trativod. Kam však s tou hlínou? No samozřejmě! Vyvýšené záhony. Trápí nás slimáci, což je příběh sám o sobě, možná někdy jindy, a vyvýšený záhon je jedno z našich řešení. (Taky to je teda pro naše pohodlí.) Víte však, jak se staví takový záhon?

Ne, není to o tom jen postavit ohrádky a zaházet hlínou. Například se má začít kopáním, zaházet to velkými kmeny a na to větvemi a tak dále. Potřeboval jsem nemalé množství dřeva. Například meruňku stojící hned vedle, která je celá suchá.

Tím se mi kolečko uzavřelo. Pokácel jsem strom. Postavil záhony. Vykopal trativod. Přesunul nádrž. Smontoval domeček. Přestěhoval náčiní. No a teď teda ten sklep je pořád sklep s chladnými vlhkými stěnami. Stačí zateplit a omítnout a dílna je připravena. Mohu začít řezat, brousit, vrtat a tak podobně. Trvalo to jen lehce přes půl roka.

Takhle snadno lze začít s obráběním dřeva. Hodně štěstí!








Může se vám také líbit

cs Lenka mě podvedla, May 26, 2021
cs Hodinový manžel, September 10, 2020
cs Jsi fascinující!, February 22, 2021
cs Život za covidu, January 11, 2021
cs Hop do trouby, June 18, 2019

Další články z kategorie family.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family