Nejsem terorista, a to ověřený

cs v kategorii family • 2 min. čtení

Nákup nemovitosti je zajímavá operace. Především asi nemožná. Aspoň za předpokladu, že jste standardní smrtelník s běžným účtem a obyčejnou plastovou kartou k němu.

Nedávno jsem trochu uvažoval, zda je to jen v dnešní době, či to tak bylo vždy. Nic jsem si nedohledával, jen jsem proskenoval svou pamět, takže se mohu mýlit. Klidně mě opravte. Ale úvahy mi říkají, že nikdy nešlo koupit barák jen tak. Co bylo jinak byly zřejmě pozemky. A pak se žilo na staveništi. Po malých krůčcích se přidávala místnost za místností, a zlepšovalo se, jak to šlo.

Problém dnešních cen vidím spíš v tom, že máme mnohem vyšší nároky na stavbu. Ať již stanovené zákonem, či našimi potřebami. Což neznamená, že to je problém. Jen už nechceme čtyři stěny, pár oken, střechu a dveře, ale taky kvalitní podlahu, velká těsnící okna, bezpečnostní dveře, elektřinu na každém centimetru, efektivní topení a chlazení, ideálně pasivní, atd.

Prostě chceme něco, o čem se ani králům nesnilo.

A tak musíme do banky. A tam si nás musí ověřit. A musí nám vystavit papír, který odneseme k notáři. A notář musí asistovat našemu podpisu a udělat několik razítek. Každému jednu na dvě kopie. Jedna kopie patří bance (té, která si nás sama ověřila), a druhá kopie patří nám. Ano, nám. Jako jo, museli jsme ji ukázat na katastru na dvě vteřiny, ale to je celé. Teď nám leží jen tak doma.

To, že si nemůžeme jen tak koupit nemovitost jako chleba, chápu. Ale že sám sebe pro sebe musím úředně ověřit, to mi fakt hlava nebere. Nevím, asi někdo někdy musel zapomenout, že koupil nemovitost, a cizím papírům nevěřil. To musel být určitě nějaký politik.

Aby toho ověřování nebylo málo, museli jsme podepsat, že nejsme ani politici, ani teroristi. Protože je podezřelé, že by si obyčejní lidé šli koupit chatu. To dneska přeci není možné, a tak to musí jít z nekalé činnosti, žejo. Mimochodem, banky, zdá se, přestaly poskytovat hypoteční úvěry. Poněvadž taková kolonka o původu peněz tam totiž nebyla. Tenhle cár papíru je asi taky pro politiky, neb kdo jiný má po kapsách miliony.

Tečka na závěr: advokátka se vylekala nulového příjmu za 2021 víc než banka! Banka ani nemrkla, kdežto advokátka, u které se peníze měly pouze uschovat, málem zarazila náš nákup zahrádky.








Může se vám také líbit

cs Lenka mě podvedla, May 26, 2021
cs Hodinový manžel, September 10, 2020
cs Jsi fascinující!, February 22, 2021
cs Život za covidu, January 11, 2021
cs Hop do trouby, June 18, 2019

Další články z kategorie family.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family