Mor zvaný jQuery

cs v kategorii code • 2 min. čtení
Mind the age! Most likely, its content is outdated. Especially if it’s technical.

V poslední době píšu více a více JavaScriptu a čím dál více zjišťuju, že jQuery je zlo, které akorát moří internet. Dříve jsem ho občas použil, když bylo potřeba, abych web trochu rozhýbal (pamatuju si i různé kung-fu s DOMem; jó, to byly časy). Později, to když jsem si začal psát složitější věci, jsem se mu začal vyhýbat. A nyní bych byl raději, kdyby jQuery neexistovalo.

Ano, jQuery je super, když je potřeba na malé prezentační stránce umístit například uživatelsky příjemný formulářík (výběrak datumů atp.). Tím to však začíná a zároveň i končí.

Je nutné si uvědomit, že jQuery je hnusný spaghetti code, poskládaný v jednom namespace, snažící se to napravit bambiliony pluginů řešící jednu a tu samou věc, zabírající nezanedbatelnou velikost pro mobilní připojení a tak dále. Nechci vás od jQuery tímto však odrazovat, praste si klidně dál (někde může být opravdu dobrá volba jQuery použít).

Jen chci, aby se jQuery nepoužívalo jako správná odpověď na internetu na JavaScriptové otázky. Opravdu mě nemálo štve, když si nejsem jist či opravdu nevím, jak něco v JavaScriptu správně řešit, jdu guglit a naleznu odpovědi „use jQuery“ s ukázkou na pár znaků nevysvětlující absolutně nic.

Jeden příklad za všechny:

Sakra, já nechci kvůli prkotině tahat celých dalších 100 kB dat zbytečného kódu, který nepotřebuju! Natož uživatel mé aplikace.

Takže si řekneme hezky nahlas: nikdy nebudu odpovídat na otázku jak něco udělat v JavaScriptu „use jQuery“, pokud o to nebudu požádán!

Mimochodem osobně používám na všechno Closure Library a neměnil bych.






10 reakcí

Proboha, slyšel jste někdy slovo ironie? Vždyť je to přece zjevné.

Příklad je sice ironie, ale chudák ten člověk, který se ptal a netušil která bije. Každopádně blogpost jsem nesepsal kvůli tomuto konkrétnímu případu, ale kvůli tomu, že téměř kdykoliv když něco hledám o JavaScriptu, dostanu odpověd typu „use jQuery“ a případně ještě nějakým pluginem.

Hezký vtípek :)

http://www.doxdesk.com/updates/2009.html#u20091116-jquery
http://www.mikedoesweb.com/2012/jquery-math-finally-solved/

Daji se i v JQuery psat velke veci a jde videt ze jdou spravnym smerem, viz http://ajpiano.com/widgetfactory/ . Jinak je to samo o programatorech, protoze je to nejrozsirenejsi framework, tudiz nejvic bastliru.

Zlatá slova :-) Já používám ten nejčistčí javascript s pár vlastními funkcemi, které by se dali nazvat jako framework. jQuery je fajn když nějaký web lepím dohromady a chci tam udělat nějaký pěkný efekt, náhled obrázků, nebo co koli co je už hotově, protože nejčastěji je to práve v jQuery ale doteď jsem nepochopil na co mi je při psaní nějaké vlastní aplikace.

Naprostý souhlas s googlením, už často standardně přidávám "-jquery". Ano, můžu přijít třeba o plodnou diskuzi na StackOverflow, ale často to "roste" i jinde a samostatně.

Postupem casu jsem zjistil, ze jQuery pouzivam hlavne pro operace typu each. A protoze resim zejmena mobilni Javascript, mym nejvetsim kamaradem je underscore.js :)

Tento článek bych ocenil jako jeden z nejlepších článků o webu na celém internetu.

Autor mi mluví velmi z duše.

Také bych byl mnohem raději, kdyby jQuery neexistovalo. Je to opravdu hnusně napsaný kód a zbytečně to zamořuje internet.

@ToM Dají, netvrdím že ne. Jen pak to je na výsledku znát. Mě je však jedno, jestli se někdo vyžívá v prasení, mě jen štve že to prasení sdílí s okolním světem.

@mikiqex Super! Nenapadlo mne použít „-jquery“. Zkusím se to taky naučit, díky za tip. :)

@Michal Horejsek
Ale preci nemusi, nikdy to neni o frameworku, ale o programatorovi. Jinak na JQuery UI je to zcasti videt, zacinaji mit "hiearchii" widgetu, dedicnost, namespaesi. Ale bohuzel stavi na hnoji, ktery se predtim proste delal trosku jinak, tak jim ten prerod bude chvili trvat. Jinak ja pro sebe pouzivam taky Closure nebo Dojo, ale ted jsem nucen delat s JQuery a lze v nem taky neprasit, kdyz se chce.





Může se vám také líbit

en Makefile with Python, November 6, 2017
en Fast JSON Schema for Python, October 1, 2018
en Deployment of Python Apps, August 15, 2018
cs Jasně, umím Git…, August 6, 2014
cs Checklist na zabezpečení webových aplikací, March 1, 2016

Další články z kategorie code.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family