Používám ad-block

cs v kategorii code • 3 min. čtení
Mind the age! Most likely, its content is outdated. Especially if it’s technical.

A nestydím se za to.

Ano, vím kde pracuji a co mne tedy živí. Nepoužívám ad-block primárně kvůli reklamě, ale především z technických důvodů. Čtu si pravidelně o bezpečnosti, prošla mi rukama také skvělá kniha Bulletproof SSL and TLS a mám zalepené kamerky. Možná jsem paranoidní. Nebo možná jen vím, jak to běžně v praxi chodí. A to tak, že bezpečnost řeší málokdo. Pokud ji už řeší, ne vždy ji řeší správně a důkladně. Ještě větší problém je, že ji občas nelze ani řešit důkladně, neb můžete narazit na JS plugin, který potřebujete, a musíte v CSP hlavičce kvůli němu povolit unsafe-eval.

Tedy existuje spousta webů se špatným zabezpečením a co se dostane do reklamní sítě, to se může jednoduše dostat ke spoustě lidem na spoustě webů. Což se už stalo nespočetkrát, třeba před pár dny Googlu. Samozřejmě bych mohl vytipovat důvěryhodné weby, jenže nikdy si nemohu být ničím jist.

Každopádně je tu další problém. Nechci být sledován. Teorie, kdy si web vydělává reklamou a tím může dodávat obsah zadarmo, je hezká, jenže prakticky reklama dělá na pozadí věci, které jsou u mne za čárou. Například Facebook se svým like tlačítkem na všech webech má přehled, kde se jeho uživatelé po webu pohybují (uBlock Origin má v 3rd-party filters sekci Social, doporučuji zapnout). Čte také soukromé zprávy a na jejich základě nabízí reklamy. Google zase čte e-maily. Je to logický krok a chápu ho; dobře zacílená reklama je lepší i pro uživatele.

Jenže se chci svobodně rozhodnout, komu dám důvěrné informace. Jestli vůbec někomu. Sice existuje „Do Not Track“ hlavička, jenže to je pouze dobrovolné. Spíš je to „prosím, nesledujte mě“. Což samozřejmě reklamní síť může a nemusí brát v úvahu. Či dokonce to ta síť může zahrnout do ještě lepšího sledování.

Navíc, jelikož nejsou weby ani na https, poskytovatelé internetu mohou přidávat do stránek reklamu, aniž by sami autoři takový počin schválili. Nemusí to být jen reklama, ale i malware.

Abych nezapomněl, žijeme v EU, kde každý web musí informovat o tom, že používá základní kámen webu. Cookies. Takže při návštěvě webu se musí nejprve odkliknout otravná hláška. Která se mimochodem taky s oblibou implementuje pomocí třetí strany, která tak dostává velkou moc být využita na šíření malware. (uBlock Origin má v 3rd-party filters EU: Prebake - Filter Obtrusive Cookie Notices, doporučuji zapnout.)

Sečteno podtrženo, dokud nebudu moct reklamním sítím či webům věřit, budu používat nekompromisně „ad-block“ na veškerou havěť. Obsah zadarmo neznamená, že musím otevřít dveře vandalům. Samozřejmě chápu vydavatele a nemám problém, aby mi zobrazili vstupní bránu, kde buď vypnu ad-block nebo zaplatím.






2 reakce

Ahoj Michal, dobre citanie.

Podla mna je to vec ktora bude casom horsia a horsia a nepomozu tomu ani ziadne EU ci ine zakony a snad uz len tie adblockery, lenze cakam kedy aj tie weby zacnu byt odolne na adblockery - verim tomu ze uz dnes sa da jednoducho vystavit reklama tak ze adblock ju nezachyti.

Mna najviac na reklamach mrzi ako niektore dokazu byt otravne.

mimochodom celkom som sa zasmial ked po docitani namna svietilo to tlacitko f-Share :-,

@vlk Už jsem uvažoval, že ty tlačítka dám do pryč. Já je však nevidím, tak jsem je nechal pro ostatní. :-))





Může se vám také líbit

en Makefile with Python, November 6, 2017
en Fast JSON Schema for Python, October 1, 2018
en Deployment of Python Apps, August 15, 2018
cs Jasně, umím Git…, August 6, 2014
cs Checklist na zabezpečení webových aplikací, March 1, 2016

Další články z kategorie code.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family