Zápisky z cest: Mariánské Lázně

cs v kategorii travel • 12 min. čtení

Dostali jsme tip se podívat na různé české hrady v parku Boheminium u Mariánských Lázní. Lenka neváhala, udělala nám rezervaci v jednom penzionu a vytvořila upozornění, kdy už rezervace nejde zrušit. To abychom to ještě spolu probrali. Upozornění jsme dostali, ale nikoliv týden před možnosti zrušení, ale před cestou. Na rychlo jsme řešili, co vlastně tam…

Muzeum pod širým nebem

Atrakce #1 byla jasná. Boheminium. Park s modely hradu. Oba jsme doporučení pochopili jako otevřenou cestu v lese na několik hodin a jednou za čas bude nějaký hrad. Vybavili jsme se tedy více turisticky.

Jak naše představa byla mylná! Aspoň na webovky jsme se mohli podívat. Jedná se o park s jedním hradem vedle druhého. Úplně dokonalých hradů. Modely jsou často lepší než originály, protože si je takhle detailně těžko můžete prohlédnout. Navíc modely samotné jsou vypiplané do detailu. Nasadil jsem teleobjektiv a fotil všechny možné drobnosti. Nejvíc nejlepší byly modely zasazené do okolní přírody; tj. hrady v jezeře, na kopci, nebo stromy z rostoucího kapradí či malých mladých skutečných stromů.

Měl bych upozornit, jelikož to zdůrazňují i u vchodu, že „všechny modely jsou v poměru 1:25. To znamená 25 krát menší.“ Cedule pobavila.

Ochutnávka minerálek

Nějak jsme nepochopili, že jedeme do lázní, takže nás vůbec nenapadlo vzít si domácí lázeňskou konvičku na ochutnávání místních pramenů. Abych byl přesný, vůbec nás nenapadlo, že tu ty prameny vlastně jsou…

Vytáhli jsme tedy naší malou plastovou lahvičku a ochutnávali. Třetina se nedá pít, zbytek je jakžtakž. Samozřejmě, že ty, které údajně nejvíce pomáhají, jsou v té první třetině. Případně je tu další třetina pramenů, kolem kterých musí být minimálně dva veřejné záchodky. Dle jednoho popisu stačí vypít 3/4 litru k průjmu, ale kůra doporučuje dva litry denně. ¯\\(ツ)/¯

Vlastně se nám povedlo najít ubytování přímo nad veřejnými záchodky na hlavní kolonádě mezi všemi prameny. Na první pohled jsem vypadal vyděšeně a nechápavě. Na druhý pohled opravdu praktická záležitost! Mohu tyto zápisky sepisovat v klidu na vlastním čistém záchodku.

Kulturní večer

Máme rádi opery a muzikály, takže nás potěšila místní zpívající fontána. Téměř každou lichou hodinu přes den pouštějí k fontáně skladbu a tryskami se jí snaží interpretovat. Skladeb je několik a ne všechny jsou dobré. Například skladbu Vzpomínka na Mariánské Lázně od Karla Zicha museli zařadit do repertoáru jen kvůli názvu. Jinak si to neumím představit.

Ale taková skladba jako Tenkrát na západě či ještě lepší Bocelli s Vivo per lei je super. Úplně nejlepší je Vltava od Smetany, bohužel si ho nechávají na speciální příležitosti. Doporučuji přijet na nějaký svátek…

Lázeňská vycházka

Aneb znovu jsme nepochopili, že jedeme do lázní. Výjimečně jsem nechal sáčko doma a vzal si s sebou plnou turistickou výbavu. Naše představa byla, že půjdeme jeden den do parku na hrady a druhý den na celodenní výlet. Ať jsme dělali co jsme dělali, žádné velké převýšení jsme tu nenašli. Ani lesní „zaprděnou“ cestu. Všechny cesty byly krásné široké udržované rovinky se spoustou laviček po cestě. Doslova si lze při každém mírném kopečku několikrát odpočinout.

A hlavně náš celodenní výlet trval dvě hodiny včetně svačiny. Nakonec jsme raději naše turistické oblečení hanbou sundali hned potom, co nás minula starší dáma v krajkované halence, a zamířili si to k místnímu koupališti Lido. Perfektní místo s čistou vodou a léčivými účinky. Čistou vodu můžeme potvrdit, léčivé účinky už ne.

Labužnictví

Po tom všem je potřeba se pořádně najíst. Pro turisty s chtíčem vyzkoušet českou kuchyni snadný úkol. Pro Čechy nepreferující českou kuchyni, resp. hledající hlavně zeleninu (všichni odborníci na diety se shodnou na jediném – jezte více zeleniny) pomalu nadlidský úkol. Všechno tu je smažené se smaženým, nejlépe obalované; i takové palačinky jsou navíc obalované. Pokud to není smažené, pak to je grilované s chlebem. Případně svíčková, guláš nebo spoustu českých ryb (zase bez zeleniny). Ani trhy moc zeleniny nenabízely. Byli jsme rádi, když jsme si mohli koupit aspoň rajče.


Mariánské Lázně jsou super. Příště sem jedeme zas. Jen se lépe vybavíme – vezmeme perfektně padnoucí třídílný oblek, šatičky s krajkovým deštníkem, lázeňskou konvičku a zeleninu.






1 reakce

Moc pěkné fotky. V Mariánských Lázních jsme byli také, ale toto muzeum jsme nenavštívili, což mě dost mrzí. Mě ani nikdy nenapadlo, jet do lázní, ale kamarádka v nich byla a byla nadšená, tak jsem to chtěla také vyzkoušet. V dnešní době je tolik wellness pobytů, že si člověk může vybírat. Nám výběr dost ulehčil tento článek https://zena-in.cz/clanek/hledate-unikatni-darek-k-vanocum-pobyty-v-laznich-ensana-jsou-presne-to-prave , díky kterému jsme se rozhodli, že vyzkoušíme wellness v Maďarsku a udělali jsme si tak pořádný výlet.




Může se vám také líbit

cs Zápisky z cest: Dominikánská republika, October 11, 2016
cs Zápisky z cest: New York, August 6, 2017
cs Zápisky z cest: Island, April 15, 2017
cs Zápisky z cest: Nový Zéland, March 9, 2015
cs Zápisky z cest: Irsko, May 22, 2018

Další články z kategorie travel.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family