Znej svoje IDE

cs v kategorii code • 2 min. čtení
Mind the age! Most likely, its content is outdated. Especially if it’s technical.

V práci jsme narazili na téma o chytrosti IDE. Možná vás to překvapí, ale nebyla řeč o tom, jak jsou hloupí, ale o tom, jak moc chytrý jsou a že to je spíš na škodu.

Konkrétně toto téma vyvolalo našeptávání pro Python, kdy PyLint upozorňuje na metody, které ve skutečnosti nemusí být metody (PyLint R0201). Prý je to už moc a žádné takové upozornění by podobný nástroj neměl dělat. Protože přeci programátor ví, co dělá. Pak neprogramuje programátor, ale nějaký nástroj.

Já si osobně myslím, že to není špatná věc. Jednou, možná dvakrát, se mi už stala situace, kdy po refaktoringu mi zůstala metoda, kterou jsem opravdu chtěl dát nakonec jen jako funkci, a PyLint mi to připomněl. Není však nutnost takové našeptávače mít.

Každopádně, co chci říct – neustále si zlepšujeme naše nástroje tak, abychom manuální stereotypní práci dělali co nejméně. Což je plně v pořádku. Důležité je však dobře znát, co ty nástroje vlastně dělají. Všem bych doporučil začít programovat s nejhloupějším editorem a s konzolí. Postupně pak proces vývoje posouvat k těm chytřejším nástrojům.

Má to spoustu výhod. Při takovém postupu víme, co se děje. Víme, co si můžeme dovolit. Dokážeme si poradit i u jiného počítače, serveru či webovém IDE. A taky si dokážeme udělat vlastní vývojové prostředí na míru, kde zautomatizujeme kde co.

Poté se nestane, že si IDE dělá co chce a programátor vlastně jen kouká a občas někam klikne.

P.S.: Možná se může zdát, že tu mixuji dvě věci – IDE s PyLintem nemá skoro nic společného. Ale není to tak. PyLint se sám v konzoli nespustí, kdežto IDE ho sám spustí na pozadí a ihned kód podtrhne. Navíc to lze aplikovat i na jiné věci, například vyhledávání v souborech, debugger, refaktorovací nástroje, SCM, našeptávání…








Může se vám také líbit

en Makefile with Python, November 6, 2017
en Fast JSON Schema for Python, October 1, 2018
en Deployment of Python Apps, August 15, 2018
cs Jasně, umím Git…, August 6, 2014
cs Checklist na zabezpečení webových aplikací, March 1, 2016

Další články z kategorie code.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family