Nepřetvařujte se u pohovoru

cs • 2 min. čtení

Sem tam se mne známí ptají, jelikož jsem v minulém roce obnovoval skoro celý tým, na tipy, jak se chovat při pohovoru. Co říkat, co raději nikoliv, jaké bývají otázka a proč, případně jaké jsou „správné odpovědi“, jak se dívám na různé věci jako vtípky, či dokonce zda by u mne výstřih u ženy přidal či naopak ubral a podobně.

Trochu mi to připomíná, jak se lidi chovají jinak při placení v hotovosti a jinak platební kartou. Přitom se jedná o stejné peníze. Stejně tak i zde jsou na obou stranách stejní lidé. Nejsou to žádní mimozemšťané. Tedy sami si můžete promyslet, co je na pohovoru vhodné a co naopak není.

Jednu radu ale vždycky dám – neexistuje správná odpověď a nemá smysl ji hledat ani nijak promýšlet. Říkejte to tak, jak to opravdu cítíte. Nemá smysl se při hovoru přetvařovat.

Rozvedu na ukázce: představte si, že máte firmu. Váš domov. Přijde na vás od domova požadavek na nový nábytek. Je jedno, zda protože starý dosloužil či je potřeba rozšířit kapacity. Na co budete hledět při vybírání? Na marketingovou kampaň? Na popisek? Či budete poslouchat prodavače, jak zboží vychvaluje? Pravděpodobně ne. Budete hledat takový nábytek, který se vám bude hodit. Barvou. Tvarem. Potenciálními možnostmi do budoucna.

U přijímacího pohovoru to je stejné. Hledám člověka, který zapadne do týmu osobnostně. Mám tým srandistů, suchar by se v takovém týmu necítil dobře. Člověka, který doplní tým. Dobrý tým potřebuje jak pomalejšího, ale pečlivého, člena, tak rychlejšího; jak technického leadera, tak někoho trochu konzervativnějšího; jak puristu, tak praktického člověka… Aby byl tým schopen řešit efektivně a kvalitně veškeré úkoly, před který bude postaven.

Tedy opravdu nemá smysl se přetvářet. Pokud byste to udělali a uspěli, stejně se na to přijde a nemusíte přežít zkušební dobu. Nebo vás ta práce nebude bavit, protože bylo očekáváno něco jiného. Navíc přetvářkou naopak můžete zakrýt to, co zaměstnavatel hledá. Stojí to za to? :-)

Pokud se mnou souhlasíte, přijďte na pohovor. Hledám do svého týmu šikovného člověka!






Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family