Proč odmítám nabídky s větším platem?

cs • 2 min. čtení

Přijde mi, že lidi stále nepochopili, že peníze nejsou vše. Občas se mne totiž někdo zeptá, proč vlastně nepřijmu nabídku, kde mi dají více peněz? Nejde moc jednoduše vysvětlit, ono to je totiž komplikovanější. V rozhodnutí stojí více faktorů. Pravděpodobně ty nejdůležitější jsou u mne tyto čtyři: lidi, projekt, stabilita a peníze.

Přiblížím. Jako první jde o lidi. Je velmi důležité, s jakými lidmi pracuji. Je mi úplně ukradené, zda dostávám milion měsíčně a pracuji na super-cool projektu. Pokud se budu muset každý den potýkat s idioty, nebudu v práci šťastný. Nebude mne práce bavit, budu deprimovaný a nemít na nic náladu.

Další faktor je samotný projekt. Může to být patlání firemních mini webíků, nebo velký projekt se škálou zajímavých projektů a technologií s možností se učit, či služba kterou sám používám a/nebo v ní vidím smysl. Samozřejmě nejlepší je kombinace posledních dvou. Patlat neustále mini webíky mne nebude uspokojovat po žádné stránce a opět mne nebude práce bavit.

Další v pořadí je stabilita firmy. Ono je sice pěkné se dostat k nějakému start-upu, kde mi dají nehorázné peníze, protože investor má spoustu peněz a je to pro něj zábava. Ale co se stane za půl roku, bude tu ještě ta firma? Mám už tak spoustu aktivit, natož každou chvíli si hledat novou zajímavou práci.

A v neposlední řadě samotné peníze. Přeci jen mám nějaké závazky a touhy. Ale pokud mohu bydlet, cestovat a mít své koníčky, pak jsem spokojen.


Tak. A teď když se to zkombinuje, co vyjde? Že potřebuji stabilní práci se zajímavými projekty a dobrými lidmi. Našel jsem si před pěti lety Seznam a jsem spokojen. Laťka je opravdu vysoko a těžko mne někdo přetáhne jinam. Jediné, co mi schází, je, abych dělal na projektu, který sám používám. Pouze pokud dostanu nabídku navýšenou o poslední detail, má smysl pro mne přecházet. Peníze to rozhodně nejsou.

Ano, samozřejmě, že větší plat neodmítnu. Ale uvědomuji si, že stabilní firma si nemůže dovolit dávat přemrštěné platy. Stabilní firma musí myslet na budoucnost a pojistit se. Zároveň si také uvědomuji své nefinanční priority a jak je (konkrétně) Seznam splňuje. Takže pokud se nemusím nijak zvlášť omezovat, proč bych si komplikoval život?

Proto mám vzkaz pro uchazeče i headhuntery: hledat podle platu je nesmysl. Rozumné firmy mají mnohem víc, co nabídnout.






4 reakce

Za sebe bych pridal jeste jedno kriterium: moznosti dalsiho rozvoje, karierniho rustu a vzdelavani. To je asi hlavni duvod, proc jsem odesel z posledni firmy a sel do Seznamu. A zatim taky naprosta spokojenost:)

@Daniel Ano, souhlasím. Akorát to jsem zahrnul nenápadně, hamba mi, už do projektu. Bastlit malé webíky mne nebude uspokojovat právě z toho důvodu rozvoje. Naopak velké aplikace se škálou zajímavých projektů a technologiích mne hodně posune a nabídne možnost přemýšlet nad novými věcmi a tak. :-)

Mimochodem s Danem pracujeme na jedné zajímavé aplikaci a sháníme tam stále dost pomocníků. Čeká nás v backlogu spoustu zajímavostí. Tak pokud se chcete přidat, pak: http://seznam.jobs.cz/detail/?id=G2-964681586-a...

Já třeba odmítám nabídky, protože jsou v místě, kde bych nechtěl bydlet. K čemu je zajímavá nabídka v centru Londýna (nebo Prahy, Vídně, ...), když mě to táhne do hor, lesů, volné přírody. Takhle nazuji běžecké boty a během pěti minut jsem venku z civilizace, do půl hodiny vysoko v horách.

Peníze opravdu nejsou všechno. Sám jsem se o tom přesvědčil na začátku letošního roku, kdy jsem přišel o životní partnerku. Teď mám jako prioritu zůstat na volné noze. Dává mi to svobodu "obsluhovat" zákazníky z celého světa (aktuálně z Polska, kam jsem se vydal za zkušenostmi).



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family