Scrum není ztráta času

cs v kategorii code • 3 min. čtení
Mind the age! Most likely, its content is outdated. Especially if it’s technical.

Občas mají vývojáři názor, že scrum stěžuje práci. Protože přináší s sebou spoustu schůzek a nemožnost změnit sprint. Místo aby umožnil vývojáři sedět u klávesnice a programovat. Že to je vlastně jen pro managery. To si osobně nemyslím a mám naopak zkušenost, že scrum chrání především nás, vývojáře. Rozhodl jsem se tedy sepsat, co mi scrum přináší.

Volnost.

Asi tímhle slovem bych celý přínos shrnul. Díky scrumu mohu přestat myslet na spoustu věcí a mám volnost v tom, do čeho se kdy pustím. Před scrumem totiž vývoj probíhal (u nás) tak, že byl dlouhý seznam všeho možného. Dlouhodobých i krátkodobých cílů, velkých i malých úkolů. Ve větším počtu lidí (řekněme dva a více) už začíná ztráta přehlednosti a je tedy těžké říct, kdy co může být hotové. To pak vedlo produkťáky k tomu, že když se změnila priorita (například když něco trvalo moc dlouho, raději se chtěli pustit do něčeho jiného; nebo jednoduše změnili názor), okamžitě nám diktovali, co máme dělat. Někdy i kdo.

Se scrumem naopak všichni víme (resp. vždy se můžeme podívat), co se právě dělá a co nás čeká v brzké době i jaké jsou dlouhodobější cíle. Produkťáci si udělají priority a na ty nejbližší se zaručí, že tak zůstanou. Na oplátku vývoj nejbližší úkoly ohodnotí a řekne, které určitě stihne během následujících dvou týdnů (prostě za sprint). Tím my, vývoj, víme, jaké priority jsou, a produkt ví, s čím může počítat. Radost na obou stranách bez diktatury, kdo co kdy má dělat.

Na tabuli pak visí spoustu úkolů a každý z týmu má možnost si práci vybrat a zorganizovat, jak mu vyhovuje. Žádný větší projekt bych už nechtěl dělat jinak. I na svém projektu, kde si sám sobě dělám i produkťáka, si řadím úkoly dle priorit a pak jako vývojář si beru dle aktuální chutě ty nejbližší.

Jako vedlejší účinek pak všichni mají možnost i vědět, co se děje na celém projektu. Což mi v případě vedení týmu zjednodušilo práci a v roli programátora ukonejší zvědavost a touhu pomoct v případě problému.

Samozřejmě nic není ideální a tak dalšími „zbytečným“ schůzkám jako retro můžeme proces dál zlepšovat. Scrum totiž není o tom dodržovat nějaké desatero. Je to o tom si to nastavit tak, aby co nejvíce vyhovovalo. A nejen zlepšovat proces vývoje, ale i samotný vývoj a komunikaci v týmu. Programátoři často žijí jen programováním, ale je potřeba budovat vztahy i kolem. S produkťáky, administrátory, obchodníky, … Lepší komunikace v týmu i mimo něj podstatně zpříjemní práci.

Mimochodem scrummaster je člověk, který se snaží sám sebe vyřadit z práce. Jeho cíl je, aby nebyl potřeba, aby tým fungoval jako hodinky i bez něj. Měl by nastavit vývoj tak, aby vše fungovalo, a pak jen dohlížet, zda tomu tak stále je. U nás platí, že jakmile scrummaster něco řeší, to něco nějakým způsobem drhne. Tedy na jedné straně sice scrum přidává meetingy, na druhé straně ubírá, neb přidává kvalifikovaného člověka, který řeší různé problémy kolem.

A to mi dává scrum. Chrání mne před neideální realitou požadavků. Samozřejmě není dokonalý a nic nebude, ale je to mnohem lepší, než bez něj. Pro mne určitě.








Může se vám také líbit

en Makefile with Python, November 6, 2017
en Fast JSON Schema for Python, October 1, 2018
en Deployment of Python Apps, August 15, 2018
cs Jasně, umím Git…, August 6, 2014
cs Checklist na zabezpečení webových aplikací, March 1, 2016

Další články z kategorie code.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family