Škatulkování programátorů

cs v kategorii code • 2 min. čtení
Mind the age! Most likely, its content is outdated. Especially if it’s technical.

Když se člověk podívá na nabídky práce, často narazí na škatulkování. Vlastně téměř pokaždé. Jednou to je Pythonista, jindy JavaScriptář, pak zase PHPčkář, C++kař, databázista a tak dále. K tomu nějaká nutná praxe. Máme to i u nás v práci.

Osobně se mi dělení nelíbí. Naopak mi přijde super mít mix lidí. Už jsem o tom nepřímo psal. Mix ve smyslu, kdy každý má jiný background. Jinou školu. Jinak přemýšlí. Má rád něco jiného. Je úplně v pořádku, když jeden zbožňuje Javu, jiný Go, další Haskell či třeba LISP. To neznamená, že všichni nemůžeme pracovat v Pythonu a přinášet super nápady odjinud.

Moc by se mi líbilo, kdyby se hledali „šikovní programátoři™“ a nijak se nedělili ani po náboru. Tým dostane několik úkolů a ať si tým úkoly rozebere sám dle libosti. Chceš teď chvíli řešit HTML5 a CSS3, aby sis osahal, co se změnilo od dob IE šestky? Chceš omrknout novinku React a ES6? Chceš zkusit ladit výkon databáze, či aplikace celkově? Chceš se naučit Python? Chceš si zkusit konfigurovat servery? Jasně, běž do toho!

Ano, někomu bez daných zkušeností to bude trvat o něco déle. Ale zase je do toho zapálen! Dělat neustále to samé člověka unavuje, až se mu do práce vůbec nechce. Pak tu je možnost párovat. Ten, kdo umí, může dělat nováčkovi v dané technologii pozorovatele a tím ho naučit. Stále to je o něco časově náročnější, ale jedná se o investici do budoucna. A když se jedná o něco, co neumí nikdo, někdo už určitě bude mít chuť se na danou věc mrknout.

Samozřejmě tím nechci říct, že všichni by měli být full-stack vývojáři. Jde mi o to, aby programátoři nebyli svázáni a mohli si vybrat úkoly dle libosti. Od client-side, přes server-side, přes mobilní aplikace až po vše, co tým vyvíjí. Pokud chce někdo zůstat u toho, co umí nejlépe, a všem tak vyhovuje, nemá smysl nijak měnit.

Takhle jsem to měl v hlavě a započal nedávno experiment. Zatím to vypadá na pozitivní reakce. Takže už nehledáme Pythonistu. Ani JavaScriptáře. Ale šikovného programátora, kterému nevadí v takovém prostředí programovat. Zbytek už naučíme. Chceš pracovat s námi? :-)






3 reakce

Dneska je strašně rychlá doba. U mě to vedlo až k tomu, že jsem skončil na psychiatrii a programování musel nechat.

Když vzpomenu na časy, kdy jsem začínal ve starém dobrém výpočetním středisku, bylo to, jak píšete. Existoval prostor něco se naučit, nikdo nikoho nikam nehonil. Sice jsem napřed nastupoval jako operátor sálového počítače a programovat jsem uměl už ze školy, ale s Fortranem bych se nikam nedostal. Musel jsem se naučit Assembler a Cobol. Potom Pascal, FoxBase a Redap. Všechno v pohodě, udělal jsem přitom spoustu programů na spoustě strojů.

To už dneska nejde. Již Komenský říkal, že všeliké kvaltování toliko pro hovado dobré jest. Souhlasím. Ale už s tím nic nenadělám. Psychika to nedovolí a i kdybych se uzdravil, už se ty dnešní jazyky a frameworky nenaučím. Protože kdokoliv jiný bude hned chtít výsledek.

To funguje u mladých, kteří se moderní technologie naučí na škole. Starší mají prostě smůlu. Jenomže technologie jdou kupředu a i ti dnešní mladí budou jednou v letech. A co potom? Taky skončí v invalidním důchodu, protože se z informatiky zblázní?

Ale tohle je jen takový povzdech. Osobně s tím momentálně fakt nemůžu nic dělat, trošku jsem se pokoušel pracovat a opět skončil na dlouhodobé neschopence. Takže i když bych pracovat moc chtěl, asi Vám nevyhovím. No snad bude mít někdo více štěstí...

S článkem souhlasím. Víc mě zajímá, co budu zajímavého dělat, než v čem. Přesně naopak, než typická pracovní inzerce - podrobný seznam knihoven, které se ve firmě používají, ale jen vágní popis pracovní pozice nebo toho, co vlastně ta firma dělá. Ale lidi jsou různí a někdo to má třeba jinak.

Dovolím si reagovat na pana Hrubého: vaší situace je mi líto, pokud se jedná o vyhoření, je to asi bohužel určité riziko naší profese. Co se týče "rychlé doby", můj názor je, že se ve skutečnosti jedná o takové módní vlny :) Důležité je mít nadhled a vědět, jak věci vespod fungují. Konkrétní programovací jazyk nebo postup je pak už jen detail. Přejít např. z Pythonu na Node.js je pak jen otázkou několika hodin, protože všechny problémy a jejich řešení jsou v podstatě stejné, jen s trochu jiným přístupem. Dává smysl hledat zrovna takové "všestranné" lidi, než dělníky jedné technologie. Ve škole se ty nejmodernější technologie ve skutečnosti neučí, protože chvíli trvá, než se upraví obsah předmětu apod., ale ani to nemá smysl, právě proto, co až budou absolventi starší. Naopak je důležité studenty na neustálé změny připravit. Během studia na ČVUT FEL studenti projdou třeba osmi programovacími jazyky. Devátý ani žádný další je už potom nepřekvapí. Ale o programovacích jazycích to vlastně ani není, to je jen nástroj, pomocí kterého se dělají další nástroje, to ani není ten hlavní problém. Jinak dovolím si tvrdit, že zrovna ve firmě typu Seznam.cz je mnohem větší příležitost se něco naučit (než "někdo bude chtít hned výsledek"), než někde, kde se dělá zakázkový vývoj nebo dokonce body shopping.

K článku: proč vůbec škatulkovat lidi jako programátory a nejít ještě dál? To, že někdo umí programovat, neznamená, že není schopen ničeho jiného. (Přinejhorším je jeho čas moc drahý, aby dělal cokoliv jiného :) ) Vymyslet novou fíčuru, naimplementovat ji a pak se podívat na reakce uživatelů, je mnohem zábavnější, ale dost možná i efektivnější, než když je tohle "kolečko" rozetnuté mezi víc lidí, kteří si tu fíčuru hážou navzájem přes zeď.

Jinak teda musím říct, že Seznam udělal dost pokrok od ještě nedávné doby mod_pythonu a Web Publisheru (pro zasvěcené). Je typické, že se nastaví prostředí, které je v daný okamžik moderní, ale pak už ne :) a je fajn, když se to povede zlomit.

Messa: Jasně, pokud chce být i u reakcí uživatelů apod., nemá smysl bránit. Souhlasím. Tedy pokud není marný. :-)





Může se vám také líbit

en Makefile with Python, November 6, 2017
en Fast JSON Schema for Python, October 1, 2018
en Deployment of Python Apps, August 15, 2018
cs Jasně, umím Git…, August 6, 2014
cs Checklist na zabezpečení webových aplikací, March 1, 2016

Další články z kategorie code.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family