WebExpo 2012

cs v kategorii code • 6 min. čtení
Mind the age! Most likely, its content is outdated. Especially if it’s technical.

Opět jsem šel navštívit WebExpo a opět z něj mám smíšené pocity, které spolu tvoří neutrální stav. Celkově to není ani na kladné, ani na záporné hodnocení. Ale vezmu to trochu podrobněji, začnu obecnými věcmi.

Jídlo: To byl podle mne tak nějak fail. Minulý rok v podobě menzy to bylo mnohem lepší ze dvou hlavních důvodů: množství a „čerstvost“. Jako promiňte, ale když normálně spořádám k obědu celou pizzu, tak se se třemi kousky opravdu nespokojím, natož ještě se studenými. V pátek jsem šel na oběd až po jedné a jakmile jsem zjistil, jak to s obědem je, druhý den jsem šel už po jedenácté. Bohužel to nebylo o nic lepší; vždy pizza studená. Nemluvě u nemožnosti si k obědu sednout…

Rychlost: Přednášky navazovaly ihned na sebe a byl tak problém mezi nimi cestovat, kór když některé přetahovaly. Nedaly se tak stíhat všechny začátky a nebo všechny konce včetně otázek. Tedy téměř ve všech přednáškách na začátku a na konci byl ruch, kdy se návštěvníci postupně odebírali už do jiného sálu. Myslím, že začátek se může klidně posunout o hodinu až dvě dopředu a tento čas rozdělit mezi přednášky jako rezervu.

Internet: Pokud jsem se dostal na Wi-Fi, internet byl v pohodě. Jenže jsem měl pokaždé problém se na tu Wi-Fi dostat… Přišlo mi to skoro jako kdyby tam bylo málo IP adres a tudíž když bylo plno, měl jsem smůlu. Nebo prostě jen přetížený APčko. Nevím. Snad se zjistí, kde byl problém a do příště se vyřeší.

Pozitivní věci: Ani nevím. Však to lidé z IT znají: když všechny systémy běží v pohodě, nikdo si na ně nevzpomene. :) Jednoduše zbytek konference byl fajn. Byla mapka, dobré značení, vše srozumitelné aniž bych musel číst instruktážní mail, prý se překládalo z/do angličtiny, dobíjet šlo a tak. Každým rokem to je lepší a lepší, ale vždy se najde něco, co je potřeba do příště zlepšit.

Tak a teď samotné přednášky…

V pátek jsem hodně přecházel (tím se omlouvám všem, které jsem rušil) a začal jsem v business hall, kde měl přednášku John Vanhara s jeho Shipito. Popravdě mě velmi zklamal. Zajímavé informace řekl v podstatě minulý rok a letos jen řekl, že na Vánoce jim přetékal sklad a museli tak shánět plachty, protože v tomto obodbí nesvítí sluníčko.

První páteční přednáška zaujala až „Social analytika: co nezměříš, nezměníš!“. Zajímavé zjistit jaké jsou problémy s měřením, jak se s tím poprat a potvrdit si, že na Facebooku lze nejlépe vydělávat odhlášením se (aneb nefunguje ani sdílení ani reklama).

Samozřejme David Grudl nezklamal a měl opět jednu z nejvtipnějších přednášek. Ale s vtipem se nejlépe poukáže na problémy; konkrétně dependency injection a „Jean, podejte mi klavír. Mám na něm doutník!“ (= předávejte objektu jen to, co opravdu potřebuje). Sice mi tato přednáška nic nového nepřinesla, ale určitě spoustu jiným lidem přinese.

Zbytek pátečního dne už byl takový nijaký. Nic o čem bych měl potřebu se zmínit. Zato sobota, ta byla nabitá. Poprvé jsem celý jeden den proseděl v jedné místnosti a to development hall.

Sobota začala s přednáškou „Nepoužívejte Git jako SVN!“. Z této přednášky jsem si nic moc nového nepřinesl; nejpřínosnější pro mne bylo potvrzení, že Git umožňuje opravdu hodně a nejlepší je si udělat workflow podle způsobu práce. Jinak jsme se dozvěděli jaké jsou Git-flow, GitHub-flow a Medio-flow a že s pomocí rebase lze historii větvení upravovat, aby byla historie přehledná.

Pak jsem se těšil na Jiřího Knesla s jeho soubojem frameworků. Dozvěděli jsme se, že pokud je to možné, nejlepší najmout Jakuba Vránu (pure PHP) a nebo nabrat Nettaře. Ostatní frameworky (Symfony, Rails nebo Tii) dopadly nastejno. Je však potřeba si ale uvědomit, že v čistém PHP je to velmi nepřehledné a nový vývojář s tím bude mít spoustu práce pochopit kód. Taky je potřeba si uvědomit, že se jednalo o práci jednoho dne na čisté louce; po čase by čisté PHP nestíhalo a podle mne teprve pak by se zjistilo, jaký framework je dobrý – nejde jen o rychlý vývoj, ale také o udržovatelnost.

K této přednášce bych se chtěl ještě všem omluvit, protože jsem se měl souboje účastnit také s frameworkem Django. Bohužel mi to nevyšlo a na poslední chvíli jsem souboj musel odříct. Abych to alespoň trochu odčinil, dal jsem si předsevzetí, že se na zadání nepodívám dokud nebudu mít volný den, kdy zadání vypracuju a výsledek odešlu Jirkovi.

Dále následovala změna programu – místo Jana Tichého přišel Hooman Beheshti s přednáškou „Web Performance“. Přednášku jsem neviděl celou, ale byla velmi zajímává. Hooman poukázal na různé výkonostní problémy webovek, jak je zjistit a jak je řešit. Pár klíčových slov za všechna: CDN, komprese (HTTP, HTML, CSS, JS), cache (verzovat statický obsah), viewport (to co je na stránce dole nás zajímá až později) a další.

Development hall pokračoval s přednáškou „Dart nudný a inovativní“. Co jsem si z této přednášky odnesl? Asi to, že je opravdu nudný. A také to, že ještě není vhodné ho nasadit, protože není finální verze; i když aktuální podoba se už moc měnit nebude, minimálně ne ty základní kameny. Kdysi jsem ho zkusil použít a nějak se mi nelíbil (hlavně kvůli nepodpoře v prohlížečích). Tato přednáška mě taky nepřesvědčila k jeho využití…

Pokračovalo se s „Node.js: zápisky z fronty“. Nejvíce mě překvapilo, že výjimka, která probublá úplně nahoru, zabije server! Jinak to byla celkem normální přednáška pro někoho, kdo v Node.js ještě nic nezkoušel.

Zato po „Úvodě do grafové databáze Neo4j“ jsem měl velkou chuť jít sednout si k počítači a vytvořit nějaký projekt, kde bych takovou databázi použil. Zajímavé, jak lze k datům přistupovat podle teorie grafů. Téměř všechny NOSQL databáze nesplňují ACID (atomic, consistency, isolated, durable) a tím dosahují té vynikající rychlosti. Neo4j však ACID splňuje. Další rozdíl od tradičních NOSQL databází je, že schéme od klasické relační databáze nezjednodušuje, ale naopak zesložiťuje. Z toho je vidět, jaké problémy je vhodné s Neo4j řešit – sociální sítě, doporučovací systémy, geoprostorové problémy a další.

Nakonec jsem se těšil na Dana Steigerwalda a jeho „Este.js, evoluční JavaScriptový framework“. Dan o tom hodně psal, ale nějak jsem nechápal, co to vlastně přesně je. Teď už vím: je to rodina několika nástrojů – Google Closure, CoffeeScript, Mocha tests, Stylus, Node.js, Este.js library, MVC mobile ready a další. Ke všemu řekl proč použil zrovna to, co použil, a u všeho měl přesvědčující argumenty. Až na textový editor – podlě mě by mohl někde napsat doporučení, ale nijak ho neprosazovat, protože každý by si měl najít svou oblíbenou interakci se zdrojáky. Jinak skvělá přednáška.

Toť vše. Z Twitteru jsem se dozvěděl, že byly ještě dobré dvě páteční přednášky: „Jak jsme upravovali Sport.cz“ a „Jak bojovat s prokrastinací?“, na které se chystám podívat ze záznamu. A na co bych doporučil se podívat ze záznamu? Tu je seznam:

  • Závislosti, injekce a vůbec (David Grudl)
  • Souboj frameworků (Jiří Knesl)
  • Web Performance (Hooman Beheshti)
  • Úvod do grafové databáze Neo4j (Michal Bachman)
  • Este.js, evoluční JavaScriptový framework (Dan Steigerwald)





2 reakce

Zdravím Michale, kde se dají nalézt záznamy z přednášek? Možní bych po večer některé zhlédl.

Měla by být dostupná do měsíce od konference, viz http://www.zdrojak.cz/clanky/vaclav-stoupa-na-webexpu-se-stanete-networ- kingem/.





Může se vám také líbit

en Makefile with Python, November 6, 2017
en Fast JSON Schema for Python, October 1, 2018
en Deployment of Python Apps, August 15, 2018
cs Jasně, umím Git…, August 6, 2014
cs Checklist na zabezpečení webových aplikací, March 1, 2016

Další články z kategorie code.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family