Couchsurfing je skvělá věc!

cs v kategorii travel • 2 min. čtení

Pokud cestujete, měli byste vyzkoušet Couchsurfing. Nemohu říct, že bych měl s touto službou kdejaké zkušenosti, ale z těch pár jsem nadšen. Takovéto cestování dostává totiž nový rozměr. Vlastně nejenom jeden!

Nejste sami na hotelovém pokoji. To je hodně důležité – osobně cestuji hlavně sám a díky Couchsurfingu téměř nikdy nejsem sám. Věřím však, že to je výhoda i pro více než jednočlenné skupiny. Navíc jako introvertovi se mi líbí, jak se nemusím namáhat, abych s někým navázal kontakt.

Zjistíte, jak místní obyvatelé žijí. Hotely jsou totiž všude stejné a nedozvíte se, jak zdejší lidé opravdu žijí. Jaké to mají doma. Co běžně dělají. A když dozvíte, těžko se budete mít koho zeptat na různé zvídavé otázky.

Místní vás zavedou, kam běžně turista nedojde. A to byste koukali, kolik zajímavých míst v průvodcích není! Ono vlastně je normální, že hezké místo, které se dostane do průvodce, už trochu postrádá na kráse, protože… tam začnou chodit lidi.

Procvičíte si jazyk. Lidi na této službě jsou komunikativní. Hodně. Budou si s vámi chtít povídat. I oni se budou chtít dozvědět něco zajímavého od vás. Pokud běžně moc nemluvíte, donutí vás to mluvit víc.

Narazíte na témata, o kterých běžně nemluvíte. Tohle mě zpětně stále překvapuje. Například jak je možné, že jsem se na poslední cestě bavil o lásce a partnerství a dozvěděl jsem se, že jsem už dlouho zamilován? Nepamatuji, že bych na takové téma narazil někdy doma (myšleno v Česku).

Jste tak trochu na cestách po celý rok. Pokud zrovna necestujete, ale naopak poskytujete gauč vy, jste taky tak trochu na dovolené. Ano, musíte do práce, ale po práci vás čeká váš couchsurfer, až se s ním budete bavit o jeho cestách, o jeho rodné zemi, … :-)

Navíc to je celé zadarmo. Tedy skoro. Nabízet peníze je divné a kdyby mi je někdo nabízel, odmítl bych. Musíte však něco nabídnout. Příběh, jídlo, společnost, zábavu, cokoliv.

Je pravda, že nevíte, kde budete spát. Nemusí to být pohodlné, vaše královská postel to pravděpodobně nebude. Zřejmě bude i omezeno soukromí a možnost si přijít na gauč kdy se vám za chce. Ale nepřevyšují všechny ty výhody těchto pár drobných nevýhod? Vždyť na cestách přeci cestujeme a poznáváme, nejdeme si lehnout do luxusního hotelu na lehátko k bazénu. ;-)

Šťastné cestování!






5 reakcí

Prý je to hlavně o sexu: http://www.businessinsider.com/couchsurfing- the...

Takže v jakémkoliv textu o couchsurfingu by nemělo chybět, jakého konverzního poměru dosahuješ ty!

Uvažoval jsem o hostování. Nechápu ale, jak to funguje, když jsem v práci? Couchsurfer někde "zevluje"? :)

@Pepa: Couchsurfer nepřijel se pouze válet na gauč do ciziny. Když jsem v práci, couchsurfer prozkoumává krásy Prahy. Stejně tak jsem to měl já; jednou jsem musel například čekat na jedné diskotéce až do zavíračky, protože tam pracoval jako vrátný. :-) Najdou se ale i důvěřiví lidé, kteří půjčí klíč.

@Martin: Zajímavý článek. Tohle mě zatím nenapadlo. :-)

Díky tomuto článku jsem o víkendu odhostoval dva Francouze.





Může se vám také líbit

cs Zápisky z cest: Dominikánská republika, October 11, 2016
cs Zápisky z cest: New York, August 6, 2017
cs Zápisky z cest: Island, April 15, 2017
cs Zápisky z cest: Nový Zéland, March 9, 2015
cs Zápisky z cest: Irsko, May 22, 2018

Další články z kategorie travel.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family