Devel.cz 2013

cs v kategorii code • 4 min. čtení
Mind the age! Most likely, its content is outdated. Especially if it’s technical.

Je tomu týden, kdy proběhla druhá konference Devel.cz. Chtěl jsem se k ní vyjádřit co nejdříve, ale bohužel mi to psaní dříve nevyšlo. Pozdě, ale přeci jen… Možná jen proto, že první se mi opravdu líbila a těšil jsem se na pokračování, které mne však zklamalo. I když jsem si vstup neplatil sám, lituji těch peněz, které jsem mohl použít na něco lepšího. Ještě více lituji drahoceného času.

První co na celé konferenci nechápu je čas oznámení. Tím nemyslím, že by mě newsletter v poledne vzbudil, ale že oznámení přišlo jen pár dní před konferencí. Skoro si říkám, že nejenom pozvánka nepřišla na poslední chvíli, ale že celá konference byla připravena na poslední chvíli.

Díky tomu, že jsem na termín konference nic jiného naplánovaného neměl, mohl jsem na Dejvice dorazit, abych zjistil, že web s konferencí je otřesný. Optimalizace pro telefon žádná a informace kde se přesně koná taky nikde. Přitom tam je místa klidně i na podrobnou mapu. Informace, že se jedná o budovu FIT ČVUT je fain, ale ne každý ví, kde je. Případně vyvěšené cedule by taky nebyly k zahození.

Organizátoři nezklamali a uvnitř se na cedule taky vykašlali. Aneb myslel jsem, že pití tentokrát nebude. Dokud na úvodu nebylo řečeno, v jakém skrytém koutku ho lze nalézt. Naštěstí aspoň u vchodu někdo stál a říkal, kde je šatna.

Teď k samotnému obsahu. Zkráceně bych řekl „stálo to za prd“. Přínosná a zábavná přednáška byla snad jen ta, která se nezabývala žádným programovacím jazykem atp., od Patricka Zandla. Ostatní mi přišlo, no, vezmu to postupně.

Dan Steigerwald mluví stále o tom samém. Este.js. Hodnotím to jako lepší přednášku, protože dokázal uznat a říct, jaké chyby se dopustil na začátku, opravil je a podělil se o nástroje, které mu s tím pomohly. Škoda jen, že za celou přednášku jsem se dozvěděl jen o existenci pár libek.

Vojtěch Semecký… Ufff. Na jeho místě bych se moc nechlubil jak web, který lze udělat za pár večerů, dělal celých čtrnáct dní. A už vůbec ne řešením – XML převádět na JSON, aby ho Nette celé převedlo do HTML a jQuery skrylo prvky, které na dané URL nemají být vidět. Databáze nebyla použita, protože by do ní byla data pouze zapisována a zase čtena (wtf?) a nebylo generováno z XML rovnou HTML, protože co kdyby se později hodilo data nějak filtrovat (proto asi ten JSON; wtf?). Tohle nepatří na takovouhle konferenci.

Předchozí přednášku jsem musel rozdýchat a tak jsem na přednášku od Davida Majdy a Josefa Reidingera dorazil se zpožděním. Nevypadala špatně, ale byla taková… nebylo řečeno nic neznámého.

U další přednášky jsem přemýšlel, zda už jít na oběd, nebo počkat, zda se od Michala Illicha dozvím něco zajímavého. Měl jsem jít na oběd. Co to je strojové učení ví snad každý, případně kdo a kde ho používá by šlo říct během chvilky, nemusí to trvat půl hodiny. Druhá půlhodina (okecávka pár odkazů na knihovny) šla taky zkrátit na dvě minuty.

Jelikož organizátoři nezařídili oběd a ani nedali vědět restauracím kolem, aby se připravili na nával, stihl jsem pouze konec přednášky Davida Grudla. Konec byl však dobrý, škoda že jsem ji nestihl.

Michal Špaček měl dobrou přednášku. Škoda ale, že se o tomto tématu neustále mluví, a tím nepřinese na takové konferenci nic nového. Aspoň mě se to tak zdá.

Během půl hodiny vysvětlit efektivní vývoj na iOS od Michala Vašíčka, který začal povídání o tom, jak první rok vyvíjel jen ve virtuálu a neměl vůbec tušení, jak to má vlastně dělat… Rovnou jsem vypnul. Za půl hodiny se víc než základní Hello World nestihne a ten je k vidění snad na každé konferenci.

Martin Malý mě velice zklamal. Od něj jsem čekal něco víc, ale pokračoval v duchu předchozí přednášky – tedy od něj jsem se dozvěděl to, co se dočtu na hlavní stránce CoffeeScriptu. Obohacené jen o to, na co si dát pozor.

Potom jsem už odešel raději domů a netrápil se.

Problém vidím hlavně v tom, že přednášky byly teoretické a chudé. Teorie se dá načíst z tutoriálů a dokumentace během pár minut. Nemusím kvůli tomu sedět celý den na nějaké konferenci. Mě hlavně zajímá praxe. Zkušenost s nasazením. Jaké jsou problémy. Co je dobré. Kdy je dobré danou technologii použít. A podobné věci.

Příště si rozmyslím, zda se přijdu zase podívat.






4 reakce

Stoprocentní souhlas. Je mi smutno, když tady se pořád řeší triviality, zatímco západ je úplně jinde: http://bobbyjason.co.uk/blog/176/php-uk- conference-2013/

Hezký den, to mě mrzí, že vás konference zklamala.
Dovolte odpověď k těm faktickým bodům:
1. "oznámení přišlo jen pár dní před konferencí" - konferenci jsme oznamovali přesně tři týdny před začátkem mnoha kanály (mailem, twitter, zdroják, devel.cz, atd.) Je samozřejmě možné, že vás tahle oznámení minula, nejspíš nás nesledujete. Vzhledem k tomu, že konference byla brzy skoro vyprodaná, tak jsme žádnou další propagační kampaň nedělali.
2. "Optimalizace pro telefon žádná" - máte pravdu, neoptimalizovali jsme. Na mém telefonu se zobrazuje v pohodě, ale je samozřejmě možné, že na vašem ne. (A osobně si myslím, že u jednosálové konference člověk moc mobilní verzi nepotřebuje.)
3. "informace kde se přesně koná taky nikde" - ten obrovský nápis FIT ČVUT je odkaz (podtržený, aby to každému došlo) na stránku, kde jsou veškeré informace: adresa, gps souřadnice, odkaz do mapy a další
4. "Aneb myslel jsem, že pití tentokrát nebude." - ok, měli jsme dát cedulku

Hodnocení jednotlivých přednášek je dost subjektivní, odpovím tedy pouze za svou přednášku: hned na prvním slajdu jsem říkal, že je určena pro lidi, kteří o strojovém učení moc neví a ti ostatní mohou být zklamání. Patříte tedy do té druhé skupiny, OK pro vás. "Co to je strojové učení ví snad každý" - bohužel ne, odhadem 80% vývojářů naprosto netuší. "kdo a kde ho používá by šlo říct během chvilky, nemusí to trvat půl hodiny" - když jsme si přednášku nanečisto zkoušeli, tak mi tahle část trvala 5 minut 20 sekund, načisto to bylo myslím obdobné. Asi jste se musel hodně nudit, když vám to přišlo jako půl hodina :)

Dobrý den,

1) Oznámení mi přišlo v pohodě a osobně mi to nevadilo. Je ale běžné si plánovat dopředu a ne vždy může být za tři týdny čas. Viz někteří lidé na Twitteru.

2) Zde mám opačný názor. Zda se to však vyplatí už musíte posoudit sami. Za mě mohu říct, že když někam jdu, koukám se kam mám přesně jít až na místě. Taky nerad vytahuju z batohu tablet či notebook abych se jen podíval jaká přednáška bude následovat.

3) Čekal jsem takovou reakci. Na telefonu, kde chci informaci hned, nemám náladu otevírat několik stránek. Odkaz je v pořádku, místo pro celou adresu tam však bylo. Klidně i mapku. :)

Ano, hodnocení přednášek je subjektivní. Snažil jsem se však vypíchnout jen to, abych mohl poukázat na to, že přednášky byly buď tématu, o kterém se neustále mluví, nebo jsme se z nich dozvěděli to, co lze najít na úvodních stránkách daných projektů. Což si osobně myslím, že je nedostačující.

Minulý ročník mi v tom přišel mnohem lepší. Zkušenost vývoje ve Facebooku, Redis v reálném světě, Architektura fulltextu, … to byly zajímavé informace z praxe. Nic co si mohu jen tak přečíst. Tak nějak jsem to očekával i letos.

OK, zkusíme příště jít opět víc do praxe...





Může se vám také líbit

en Makefile with Python, November 6, 2017
en Fast JSON Schema for Python, October 1, 2018
en Deployment of Python Apps, August 15, 2018
cs Jasně, umím Git…, August 6, 2014
cs Checklist na zabezpečení webových aplikací, March 1, 2016

Další články z kategorie code.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family