Má smysl školení Google Analytics?

cs v kategorii code • 2 min. čtení
Mind the age! Most likely, its content is outdated. Especially if it’s technical.

Má.

Tečka.

Co ještě chcete, vždyť už jsem odpověděl! :)

Dobře, trochu to rozvedu. Několik měsíců zpět jsem se začal víc zajímat o čísla, která mi Google Analytics zobrazují, až jsem došel ke knize Webová Analytika 2.0. Kniha mě nakopla natolik, že jsem si hodně hrál s GA a sepsal menší blogpost. Netrvalo dlouho a až dostal jsem se až do lavice na školení GA od Jana Tichého.

Nejprve jsem váhal, zda se školení zúčastnit. Přeci jen jsem měl načteno a rozhraní jsem už znal velmi dobře. Rozhodl jsem se však zajít, protože od napsání knihy už nějaký pátek uběhl a třeba se dozvím o problematice taky trochu z jiného pohledu.

Pokud bych přišel bez jakýchkoliv znalostí, bylo by celé školení vynikající. Aspoň myslím podle tváří ostatních účastníků, kteří tam tak přišli. Bylo dobře vysvětlováno bez technických pojmů, takže by to dokázal pochopit opravdu každý; to mě opravdu překvapilo. Sice pro před školením neznalé ještě čeká dlouhá cesta a někteří budou potřebovat opáčko, ale to je v pořádku. Lepší více informací než minimum. (Dokonce mají slevu pro opáčko.)

Co tedy člověk, který se v GA už nějakou tu chvíli pohybuje a zajímá se o analytické nástroje více do hloubky? I ten si tam najde své. Jen začátek školení bude trochu nudný. Docela brzy se ale člověk začne dovídat i u těch základních věcech drobnosti, které je dobré vědět.

Nejde pouze o to, jak pracuje konkrétně GA a jak tam něco naklikat. Ale také o to co a jak sledovat. Jak si čísla dát do kontextu s tím, o jakou aplikaci se jedná a jak se u takové aplikace uživatelé chovají. I když se může něco takového zdát jasné, i malý nový detail může přispět k velký nápadům na lepší reporty.

Já jsem si například ze školení odnesl:

  • Udělat si report s bounce rate / výstupními stránkami pouze se stránkami, kde je to opravdu špatně. Typicky detail produktu, košík nebo jiná stránka v procesu, nikoliv informační stránka jako kontakt.
  • Za dveřmi je nový způsob segmentace, kde půjde segmentovat uživatelé například podle tržby nebo podle první návštěvy. Těším se! Více 1. října na Google Analytics Summit.
  • Tip jak si přes filtery opravit nastavení utm_medium (cpc, banner, email, …), pokud není nastavené či je, ale špatně.
  • Do grafu si lze zapisovat poznámky!
  • Nebo jak vlastně GA detekuje kam návštěvníka zařadit (utm_source & utm_medium), jaké to má dopady a že existuje Multi-Channel Funnel.

A několik dalších drobností.

Takže jak píšu na začátku – má. Tedy pokud nejste guru nebo blízko tohoto titulu, samozřejmě. ;)






1 reakce

Dobry den, taky o skoleni uvazuji a nejakej povedomi jiz o GA mam. Vas clanek mi potvrdil, ze skoleni bude prinosne. Diky. LP





Může se vám také líbit

en Makefile with Python, November 6, 2017
en Fast JSON Schema for Python, October 1, 2018
en Deployment of Python Apps, August 15, 2018
cs Jasně, umím Git…, August 6, 2014
cs Checklist na zabezpečení webových aplikací, March 1, 2016

Další články z kategorie code.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family