Nejlevnější letenka neznamená levnější dovolená

cs v kategorii travel • 2 min. čtení

Nedávno jsem narazil na článek, jak hledat nejlevnější letenku. Já bych chtěl poukázat na to, že se honit za nejlepší letenkou nemá smysl. Ano, stále letenka bývá nejdražší položkou, ale…

…zaměnit destinace se ne vždy vyplatí. Například brzy vyrazím na dva týdny do Dominikánské republiky. Nedávno jsem viděl akci na letenky v mých termínech a mohl ušetřit až polovinu. To zní dobře, jenže to mělo drobný háček: musel bych se dopravit do Německa. Což by šlo zařídit, letenkou či autobusem. Stále bych ušetřil. Jenže pokud mne potká zpoždění, letadlo na mne nepočká a letecká společnost mi automaticky nezařídí první nejbližší možný let a odškodnění.

…znova opakuji, změnit destinace se ne vždy vyplatí. Akce popsaná výše nejenže byla z Německa, ale na jiné letiště v Dominikánské republice. Mám v plánu si Dominikánu projet, takže mám let do hlavního města, kde pobudu pár nocí, a teprve pak si půjčím auto. Alternativní letenka v akci by mě dopravila do malého města, kde bych si musel auto půjčit hned a v Santo Domingo by zbytečně draze stálo.

…čas je dražší. Levnější lety mívají často velký rozestup mezi lety, třeba osm hodin. Což pak znamená méně času na místě, kam se těším, neb počet dní na dovolenou je omezený. Přitom let s lepším přestupem není o tolik dražší. Spousta lidí říká, že se dá čas využít pro prozkoumání dalšího města. Jenže to mi zase nepřijde tak dlouho, aby se člověk řádně pokochal. Raději si to město projdu někdy jindy v klidu.

…znova opakuji, čas je dražší. Popravdě nemám moc čas hledat ty nejlepší letenky. Samozřejmě sleduji různé weby a čekám na (tu správnou) akci, ale když už jdu kupovat, většinou mám brzy hotovo. Řešit letenky několik dní a zkoušet různé kombinace mne nebaví. Mám spoustu jiných aktivit a těch pár stovek, které by šlo ještě víc ušetřit, se mi nevyplatí.

Tedy ano, dát si nějakou práci, používat anonymní okno, vyhýbat se víkendům, nakupovat v noci, ale jinak nepřehánět. Má to svou daň, která si to vybere v jiné podobě. :-)






2 reakce

No hlavně Dominikánská republika je dost nevhodná pro baťůžkáře. V některých lokalitách se jako příchozí z ulice vůbec do hotelu na recepci nedostanu přes bránu a hlídače s puškou, jinde napálí cenu třeba $100/noc. Člověk pak třeba sežene nějaký pokoj u soukromníka, ale s horším komfortem a za citelně vyšší cenu, než mají lidi, kteří si v akci koupili all-inclusive zájezd.

Z JV Asie jsme zvyklí, že letenka je nejdražší část dovolené a na místě se pak pohybuju levně a svobodně, ale v Dominikáně se fakt vyplatí plánovat a sledovat i ty all inclusive.

@Václav Zatím mi to platí tak nějak obecně, tohle byl jen příklad, který si dobře pamatuji z poslední doby. Ale je pravda, že v Asii jsem zatím nebyl, každopádně i tak většina bodů bude platit.





Může se vám také líbit

cs Zápisky z cest: Dominikánská republika, October 11, 2016
cs Zápisky z cest: New York, August 6, 2017
cs Zápisky z cest: Island, April 15, 2017
cs Zápisky z cest: Nový Zéland, March 9, 2015
cs Zápisky z cest: Irsko, May 22, 2018

Další články z kategorie travel.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family