Vše stárne, včetně vědomostí

cs v kategorii code • 2 min. čtení
Mind the age! Most likely, its content is outdated. Especially if it’s technical.

Chci si napsat malou aplikaci pro Android a jsem na rozcestí – Java nebo React Native? Volba byla na začátku jasná. Java, jak je u Androidí komunity zvykem od začátku. Přes všechna utrpení jsem si připravil prostředí a začal pracovat. Ale rychle jsem narazil. Neznám Javu a neznám Androidí API. Začal jsem tedy patlat dohromady všechno možné dle různých návodů na internetu, abych měl co potřebuji co nejdříve. Na konci dne jsem neměl vůbec nic a naopak spoustu otázek, jak udělám elementární věci jednodušeji, než jak jsem našel.

A pak přišla otázka: chci se to vůbec učit? Rád se učím nové věci. Rád zjišťuji, jak fungují jiné věci, jak fungují jinak. Jenže v tomto případě to není o tom jinak. Je to spíš další spousta znalostí, které za pár let budou k ničemu, a moc mne neposunou.

Vlastně jeden z důvodů, proč jsem na začátku vyřadil z možností React Native. React je tu chvíli, ze světa JavaScriptu, kde se celý ekosystém lehce promění během chvilky. Kdo si ještě vzpomene na Closure Library například? React však umím a docílím toho, co potřebuji, dnes, nikoliv za několik měsíců. Bez nutnosti muset se učit něco, co mi sebere spoustu času a za rok bude stejně k ničemu.

Takže si nakonec píšu aplikaci v React Native. Nikoliv protože chci zkoušet nejposlednější výstřelky. Ale protože nemá smysl se učit něco, co tu s námi dlouho nebude. V mém případě to bohužel prohrála „Androidí Java“.

O tomto tématu se píše i v blogpostu „Reflections of an "Old" Programmer“, který proletěl sociální sítěmi pár měsíců zpět. I vám doporučuji se vždy zamyslet, čemu věnujete čas. Existuje mnohem víc technologií, než stojí za to se naučit. Což jsem demonstroval na jednom mém paradoxním příběhu. :-)






4 reakce

Něco mě uniklo, Java v Androidech končí? :)

Důležité není "učit se", důležité je "dělat". Někdo se učí jeden framework za druhým, ale než to zastará, nic udělat nestihne.

Úplně nejlepší je řešit praktický problém za pochodu, učení přijde samo.

Ano, Google psal pár týdnů zpět, že přejde na Python. :-))

Kecám. Nekončí. Jde o to, že potřebuju napsat jednu malou aplikaci pro vlastní potřeby. Nechtěl jsem sahat na něco, co tu brzy nebude, abych se netrápil s něčím dlouho bez nějakého zisku, řekněme. Pak jsem si ale uvědomil, že sice klasická Javí cesta je stabilnější, ale pro mne náročnější. React už znám, takže napíšu co potřebuji rychleji a s menším trápení. Navíc mne psaní mobilních aplikací moc nezajímá, takže až budu psát druhou aplikaci někdy, stejně bude vše úplně jinak.

Co jsem tím celé chtěl říct je, že existuje mnohem víc technologií, než stojí za to se naučit. A demonstroval jsem to na jednom mém paradoxním příběhu. :-)

Ahoj Michal

Vela som pisal aplikacie v jave najma hlavne pre mobilne platformy (nielen pre android ale aj davnejsie j2me pre "hlupe" telefony) a s hlaskou ze "uz tu brzy nebude" uplne suhlasim, nemyslim ze java tu nebude, lebo je to asi celkom dobry jazyk ale to API sa aj v samotnom androide neskutocne meni, od prvych verzii sa tam zmenilo hadam uplne vsetko a stale meni. normalne ak clovek dlhsie v tom nerobi a chce znova pokracovat tak vlastne musi zacinat uplne od zaciatku. ja som s tym skoncil so slovami ze pre mobily uz nenapisem ani ň.

Osobne radsej mam c++ a python. ale toto som chcel povedat ze ci si neskusal projekt KIVY, zda byt celkom prijemnou alternativou na pisanie jednoduchych gui na rozne platformy vratane mobilnych.





Může se vám také líbit

en Makefile with Python, November 6, 2017
en Fast JSON Schema for Python, October 1, 2018
en Deployment of Python Apps, August 15, 2018
cs Jasně, umím Git…, August 6, 2014
cs Checklist na zabezpečení webových aplikací, March 1, 2016

Další články z kategorie code.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family