Zápisky z cest: Berlín

cs v kategorii travel • 4 min. čtení

Do Berlína jsme jeli na salsa festival vlakem. ECčkem, kde jsme měli pohodlí, cestu si mohli krátit v jídelním voze a nemuseli v pátek večer někde stát v koloně. Protože jsme stáli v Drážďanech na nádraží. O den dřív byla v Německu neskutečná vichřice, která kácela stromy a odhazovala motorky z cest. Několik padlo právě i na naši kolej. Stromů, ne motorkářů. Na webu Českých drah sice bylo napsáno ohledně konci v Drážďanech, ale že by nám něco řekli dřív, než až Německá posádka na požádání…

Naše verze je: matka příroda si všimla několika tanečníků jedoucí dlouhou cestu vlakem bez možnosti tancovat. A tak nás donutila přestoupit do vlaku s větším prostorem… :-)

Na salsa festivalech začíná být čím dál častější Šibenikový styl – krom večerních párty ještě pro party animals i párty přes den. Takové menší maratony, ale stále s možností jít na workshopy. Což je dobře, přeci jen je to jeden z důvodů, proč si myslím, že Šibenik je jeden z nejlepších festivalů.

Osobně jsem měl však už lehce přesalsováno a tak jsem preferoval se podívat do Berlína, o kterém jsem už něco slyšel. Slyšel jsem především o tom, jak je vše vzdušné, zelené a tak. Je to tak. Samotného mne to uchvátilo. Všechny ulice široké, tak nějak jako Moskva. Není poznat rozdíl mezi turistickou, nákupní či úplně běžnou ulicí. Snad jen v posledním případě jsou vidět v okolí různé bytovky a jiné budovy k bydlení.

Stačí chvilka, aby si člověk všiml bohatosti Německa. Nepamatuji si, kde bych viděl větší množství luxusních aut. Samé Porsche, Bumblebee a další ikonická auta. I vzdělanost tu je super. Ne jenom v centru se mnou všichni dokázali mluvit plynule anglicky, ale i v těch vzdálenějších místech. I ve vzdálenějších místech ve Vietnamské restauraci, to bylo pro mne velkým překvapením. A taky milým, protože mi němčina moc hezky nezní. :-D

Sice jsem toho moc projít nestihl, ale jedno si pamatovat budu. Zeď. Pocit být odříznut od druhé strany takovou hnusnou zdí… no, snad už nás takové chujoviny nepotkají. Aspoň v Evropě.

Co jsem ale stihl je se najíst každý den k prasknutí. Berlín se zdá jako super místo na různé kuchyně. Vietnamské, Řecké, Etiopské, … samé dobroty! Tak super dobroty, že nějak nemám ani fotky. Což je docela zvláštní. :-))) Aspoň mohu rozhodně doporučit Taverna Athene či Bejte Ethiopia.






2 reakce

Já jsem v roce 2012 dostal pracovní nabídku z Berlína a rozhodl se jí zkusit a v létě tu budu 6 let. Tak nějak jsem měl o Berlíně všelijaké představy, i takový ten český odstup k Německu a Němcům, ale po čase to zmizelo...

Jinak Berlín historicky nebyl velké město a je to konstrukt několik vesnic/městeček, které se z rozrůstáním spojily. I když je v podstatě plochý, tak slovo "Berg" znamená hora, ale taky jen kopec. Pokud se podíváme na jména čtvrtí - Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Schöneberg, Lichtenberg. ili osady okolo vyvýšených bodů. A zbytek je často se slovem "Dorf" (vesnice) Reinickendorf, Zehlendorf, Wilmersdorf atp.

Mitte je "střed" a je to v mnoha německých městech centrum, které ale v Berlíně je trošku specifické, jelikož lidé zde žijící preferují jako centrum zábavy jiné čtvrti jako je Prenzlauer Berg, Kreuzberg a Mitte je v podstatě jen centrum obchodu a víceméně památek pro turisty a jelikož je zde mnohem větší multikulturnost, tak je angličtina mimo ono centrum v podstatě úplně běžná...

Jinak i mně se velmi líbí, že je to město zelené, v nějaké starší statistice jsem se dočetl, že "zelené" plochy dělají 30% rozlohy města. Ke všemu je tu i dost jezer, která jsou v letních časech také dosti populární :-)

Díky za komentář, velmi zajímavé! :-)





Může se vám také líbit

cs Zápisky z cest: Dominikánská republika, October 11, 2016
cs Zápisky z cest: New York, August 6, 2017
cs Zápisky z cest: Island, April 15, 2017
cs Zápisky z cest: Nový Zéland, March 9, 2015
cs Zápisky z cest: Irsko, May 22, 2018

Další články z kategorie travel.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family