Zápisky z cest: Šibenik

cs v kategorii travel • 4 min. čtení

Už jsem tu jednou psal o návštěvě Chorvatka, to bylo s cílem týden se plachtit na vodě. Chorvatsko mě hodně překvapilo, ale stále mě neláká jeho návštěva jako taková. Přesto jsem tam byl už třikrát, po druhé a po třetí v Šibeniku kvůli skvělému salsa festivalu. Jeden z nejlepších v Evropě. A to neříkám proto, že to byl můj první. :-)

Resp. minimálně byl. Zatím má oblíbená trojice je Mamboland, protože jsem zatím lepší způsob jak se hodně posunout na festivale nezažil; El Sol, protože tam jsou téměř všichni, které znám, aneb taková celá salsa rodinka pohromadě, říkejme tomu malé Vánoce; a pak právě Šibenik, protože párty.

To jsem řekl hodně stručně… tak jinak:

  • Normálně festival bývá přes víkend. V pátek člověk dorazí, častokrát po normálním pracovním dnu, takže je unaven po cestě. První den moc nevydrží. Druhý den si člověk začíná zvykat na festivalovou atmosféru. Na to, že nemusí jít spát brzy, na to, že nemusí vstávat brzy, na to, že nemusí myslet na práci, atd. Ale stále to není nejlepší den. A pak je neděle, kdy se člověk pořádně roztancuje… a už se končí. Šibenik začíná už v úterý.
  • Social tanečníci mají rádi social tanec. Festivaly to kazí různými workshopy a show, kde stejně nejde stihnout vše. Záchrana jsou rozšiřující se salsa maratony, ale ještě před všemi salsa maratony, Šibenik už dělal social i přes den. Jinými slovy připočtěte si k těm protancovaným nocím z celého týdne ještě i celé dny.
  • Pokaždé, když se tancuje i přes den, jsou všichni hodně uvolnění. Nikdo si z ničeho nic nedělá, tancuje se v klidu, prostě úplně jiná a lepší atmosféra. V Šibeniku to je navíc na pláži. S barem. Se sluníčkem. Víc už to uvolnit snad ani nejde.
  • Mimochodem noční párty končí také venku a je možné při tancování pozorovat východ slunce.
  • Festival je relativně malý, nijak zvlášť přeplněný. Ale zároveň je tam hodně šikovných tanečníků a tanečnic.
  • A poslední den se na salsu více méně kašle a jde se pařit na pool party.
  • Mimochodem, takový bonus, Šibenik je jednou z lokací natáčení Game of Thrones!

Jediná nevýhoda Šibeniku je, že letos už nebyla párty celý večer na pláži (přesunula se tam až po páté ranní) a na příští rok se ubytování v Chorvatsku hodně zdražilo. Aneb pokud se jinému festivalu podaří mít na pláži stan pro noční párty, dávám ihned Šibenik na druhou kolej!

Jo a taky jsem byl ve městě. Krásné. :-) Architektura je v Chorvatsku velmi fotogenická!








Může se vám také líbit

cs Zápisky z cest: Dominikánská republika, October 11, 2016
cs Zápisky z cest: New York, August 6, 2017
cs Zápisky z cest: Island, April 15, 2017
cs Zápisky z cest: Nový Zéland, March 9, 2015
cs Zápisky z cest: Irsko, May 22, 2018

Další články z kategorie travel.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family