Cestování s Hanzelkou a Zikmundem

cs v kategorii travel • 3 min. čtení

Přiznám se, vůbec jsem nevěděl, jak velcí Hanzelka se Zikmundem byli. Věděl jsem, že to jsou naši známí cestovatelé, a že nějak procestovali svět, a že o tom něco napsali. Další detaily mi byly však neznámé. Třeba to, že těch knih mají nespočet.

Chtěl jsem si od nich nějakou knihu přečíst dlouho, ale nevěděl jsem, kde začít. V obchodech toho bylo hodně a myslel jsem, že to jsou jen různá vylepšená vydání a recenze a tak všechno. Vůbec jsem netušil, že jeli na několikaletou cestu, například z Prahy přes Afriku a Ameriku zase do Prahy, a napsali o tom sedm knih!

Miluji televizní seriály, ale nejsem příznivcem knih na pokračování. Proto je dobře, že jsem nevěděl, do čeho vlastně jdu. Celé to za mě vyřešila Lenka. Měl jsem v plánu vyrazit někam do Jižní Ameriky, dokonce jsem se učil španělsky, ale nakonec jsem to odložil kvůli svatební cestě do Austrálie. Nu a tak mi Lenka dala k Vánocům první dvě knihy z putování právě po Jižní Americe.

První kapitola mě lehce vyděsila velmi detailním popisem, ale rychle jsem si knihy zamiloval. Než jsem stihl první knihy přelouskat, už jsem dostal k narozeninám druhou polovinu Ameriky, a později k svátku všechny tři díly Afriky pro úplnost. Všechno staré originály z antikvariátů. Mám skvělou ženu. :-)

Po pravdě Lenka nezačala s Afrikou ještě z jednoho důvodu: má lehce nižší hodnocení kvůli politickým komentářům. Ano, jsou tam citace Marxe nebo Lenina, a ano, jsou tam námitky na praktiky kapitalistických zemí té doby. Má to však svá ale. Použité citace jsou dobře zvoleny. Předpokládám, že byli nuceni k citacím, a udělali skvělý výběr. I když to šlo původně z úst Lenina, kdyby to nebylo označeno, ani by mě to nenapadlo. Hanzelka a Zikmund vybrali neutrální, řekněme morální, citace.

A druhé ale: kapitalismus není lepší než komunismus. Je pouze jiný a ty země opravdu trpěly kapitalistickými praktikami. Ani mi nepřišlo, že by jakkoliv vyzdvihovali komunismus jako lepší alternativu. Ale holt je někdo na komunismus citlivý a ubírá tak na hodnocení. Z mého pohledu neprávem.

Jsou to opravdu skvělé knihy a stojí za to si je přečíst. I když jsem nikde v roce 2020 nebyl kvůli epidemii, mám pocit jako bych procestoval Afriku a Ameriku. Skoro jako bych tam skutečně byl. Některé dramatické části, kdy po nich jdou američtí agenti, nebo kdy jim jde o život v divočině, ať už v poušti, tváří tvář divoké zvěři, při výšlapu vysoké hory, či při styku s krvelačnými indiány, prožíval jsem to s nimi a byl napjatý, jak to dopadne. Kam se hrabou moderní dramata. Tohle napsal sám život.

Pro někoho to může mít menší vadu: jedná se o padesátá léta minulého století. Já to naopak beru jako hezké okénko do minulosti. Je zajímavé si přečíst názory různých lidí, ať už krajanů či cizinců, poválečné doby. A taky pro mě dobré je, že i když mám z knih pocit jako bych cestoval, spoustu věcí je dnes jinak, takže stále se tam mohu podívat. I když nedělám si iluze, některé věci se jen tak nemění.

Co mě hodně mile překvapilo, že i se sedmi knihami se nevyčerpávají. Neubráním se malému srovnání se Ziburou, i když to nedává smysl (obojí je úplně něco jiného). Nicméně, u Zibury mi vadí, že se postupem knihy vyčerpává a už to není tolik zábava číst. Hanzelka a Zikmund si udržují kvalitu po celou dobu.

Ať už můžete či nemůžete cestovat, ať jste cestovatelští profíci či spíš domácí usedlíci, velcí či malí, jedná se o skvělé čtení pro celou rodinu.








Může se vám také líbit

cs Zápisky z cest: Dominikánská republika, October 11, 2016
cs Zápisky z cest: New York, August 6, 2017
cs Zápisky z cest: Island, April 15, 2017
cs Zápisky z cest: Nový Zéland, March 9, 2015
cs Zápisky z cest: Irsko, May 22, 2018

Další články z kategorie travel.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Jakou knihu čteš?, October 12, 2024 in family
cs V kolik chodíte spát?, September 29, 2024 in family
cs Neposedné miminko, September 8, 2024 in family
cs Autosedačka, August 28, 2024 in family
cs Psí období, August 11, 2024 in family