Cestování s Hanzelkou a Zikmundem

cs v kategorii travel • 3 min. čtení

Přiznám se, vůbec jsem nevěděl, jak velcí Hanzelka se Zikmundem byli. Věděl jsem, že to jsou naši známí cestovatelé, a že nějak procestovali svět, a že o tom něco napsali. Další detaily mi byly však neznámé. Třeba to, že těch knih mají nespočet.

Chtěl jsem si od nich nějakou knihu přečíst dlouho, ale nevěděl jsem, kde začít. V obchodech toho bylo hodně a myslel jsem, že to jsou jen různá vylepšená vydání a recenze a tak všechno. Vůbec jsem netušil, že jeli na několikaletou cestu, například z Prahy přes Afriku a Ameriku zase do Prahy, a napsali o tom sedm knih!

Miluji televizní seriály, ale nejsem příznivcem knih na pokračování. Proto je dobře, že jsem nevěděl, do čeho vlastně jdu. Celé to za mě vyřešila Lenka. Měl jsem v plánu vyrazit někam do Jižní Ameriky, dokonce jsem se učil španělsky, ale nakonec jsem to odložil kvůli svatební cestě do Austrálie. Nu a tak mi Lenka dala k Vánocům první dvě knihy z putování právě po Jižní Americe.

První kapitola mě lehce vyděsila velmi detailním popisem, ale rychle jsem si knihy zamiloval. Než jsem stihl první knihy přelouskat, už jsem dostal k narozeninám druhou polovinu Ameriky, a později k svátku všechny tři díly Afriky pro úplnost. Všechno staré originály z antikvariátů. Mám skvělou ženu. :-)

Po pravdě Lenka nezačala s Afrikou ještě z jednoho důvodu: má lehce nižší hodnocení kvůli politickým komentářům. Ano, jsou tam citace Marxe nebo Lenina, a ano, jsou tam námitky na praktiky kapitalistických zemí té doby. Má to však svá ale. Použité citace jsou dobře zvoleny. Předpokládám, že byli nuceni k citacím, a udělali skvělý výběr. I když to šlo původně z úst Lenina, kdyby to nebylo označeno, ani by mě to nenapadlo. Hanzelka a Zikmund vybrali neutrální, řekněme morální, citace.

A druhé ale: kapitalismus není lepší než komunismus. Je pouze jiný a ty země opravdu trpěly kapitalistickými praktikami. Ani mi nepřišlo, že by jakkoliv vyzdvihovali komunismus jako lepší alternativu. Ale holt je někdo na komunismus citlivý a ubírá tak na hodnocení. Z mého pohledu neprávem.

Jsou to opravdu skvělé knihy a stojí za to si je přečíst. I když jsem nikde v roce 2020 nebyl kvůli epidemii, mám pocit jako bych procestoval Afriku a Ameriku. Skoro jako bych tam skutečně byl. Některé dramatické části, kdy po nich jdou američtí agenti, nebo kdy jim jde o život v divočině, ať už v poušti, tváří tvář divoké zvěři, při výšlapu vysoké hory, či při styku s krvelačnými indiány, prožíval jsem to s nimi a byl napjatý, jak to dopadne. Kam se hrabou moderní dramata. Tohle napsal sám život.

Pro někoho to může mít menší vadu: jedná se o padesátá léta minulého století. Já to naopak beru jako hezké okénko do minulosti. Je zajímavé si přečíst názory různých lidí, ať už krajanů či cizinců, poválečné doby. A taky pro mě dobré je, že i když mám z knih pocit jako bych cestoval, spoustu věcí je dnes jinak, takže stále se tam mohu podívat. I když nedělám si iluze, některé věci se jen tak nemění.

Co mě hodně mile překvapilo, že i se sedmi knihami se nevyčerpávají. Neubráním se malému srovnání se Ziburou, i když to nedává smysl (obojí je úplně něco jiného). Nicméně, u Zibury mi vadí, že se postupem knihy vyčerpává a už to není tolik zábava číst. Hanzelka a Zikmund si udržují kvalitu po celou dobu.

Ať už můžete či nemůžete cestovat, ať jste cestovatelští profíci či spíš domácí usedlíci, velcí či malí, jedná se o skvělé čtení pro celou rodinu.








Může se vám také líbit

cs Zápisky z cest: Dominikánská republika, October 11, 2016
cs Zápisky z cest: New York, August 6, 2017
cs Zápisky z cest: Island, April 15, 2017
cs Zápisky z cest: Nový Zéland, March 9, 2015
cs Zápisky z cest: Irsko, May 22, 2018

Další články z kategorie travel.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family