Obludka, Příšerka, Potvůrka

cs v kategorii family • 2 min. čtení

Doma mi říkali Michale, většinou teda Míšo. Nyní se mi doma říká Myšáku, většinou ale Obludko, Příšerko či Potvůrko. Myslel jsem, že vím, jak vznikají zdrobněliny – ale jak vznikla třeba Příšerka už ze zdrobněliny Myšák, tomu do teď nerozumím.

Zkusil jsem si psát, kdy mi jak Lenka říká. Na dny se to zřejmě neváže. Za jediný den stihnu být vše; Obludka, Příšerka i Potvůrka. Někdy jsem vše dokonce během pár minut.

Třeba záleží na kontextu, říkal jsem si…

Obludku jsem zaslechl při takovém obecném zlobení, například lechtání. Dokonce jde postřehnout i přísné oslovení Obluda za neutřený prach.

Příšerku si většinou zasloužím za pozdní spánek. Pozdní spánek je něco kolem půlnoci. Při spánku po půlnoci to je rovnou Příšera.

Potvůrka se často kombinuje s proužkami, tedy Potvůrka Proužkovaná. Někdy zkráceně Potvůrka Proužkatá. Vždy když mne takto Lenka oslovila, šlo zaměnit za miluji tě se zachováním významu.

Ale někdy to bylo i jinak. No prostě jsem nerozluštil, co které označení znamená. Vzdal jsem se a zeptal se „jak vybíráš mé zdrobněliny?“ a na to Lenka jednoduše „jak mi to přijde do pusy“.

Trochu zklamání. Přeci jen jsem na to vynaložil hodně energie a vytunil jsem si excelovskou tabulku! Tak jsem při večeři pokračoval… „teď máš v puse chleba“ načež Lenka hbitě: „ty chlebe! — s máslem a solí!“

PS: Lenka nemá ráda oslovení Leni. Tak na ni volám čičí. Jako v pátém pádě kočky dle Hurvínka. :-)








Může se vám také líbit

cs Lenka mě podvedla, May 26, 2021
cs Hodinový manžel, September 10, 2020
cs Jsi fascinující!, February 22, 2021
cs Život za covidu, January 11, 2021
cs Hop do trouby, June 18, 2019

Další články z kategorie family.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family