Vroubek na úřadě

cs v kategorii family • 3 min. čtení

Pokud běžný občan nemá papíry v pořádku, může se snadno dostat do problémů. Naštěstí na mém finančním úřadě jsou se mnou trpěliví a všechny mé chyby ve formulářích jsme přátelsky vyřešili. Zajímalo by mě, co když pochybí druhá strana?

Koupili jsme chatu. Poměrně rychle (pokud nepočítám ty nekonečné předchozí měsíce). Na konci listopadu se Lence líbila fotka výhledu z balkonu, týden na to jsme podepsali rezervační smlouvu, a kolem Vánočních svátků jsme podepisovali všechny finální potřebné smlouvy. Pak jsme už jen čekali, až se katastr vymáčkne. Mají na vše měsíc, což je pochopitelné, tudíž nám chata říkala pane až v únoru (minulého roku). I když teda sousedovic kočka na to má do dneška jiný názor.

Jaké to bylo překvapení se týden po předání dozvědět, že máme v katastru vroubek. Prý máme stavbu na černo! Resp. satelitní snímky nesouhlasí s podklady.

To dává smysl. Všechny chatičky obešly původní omezení na 20 metrů čtverečných tím, že střecha přesahuje na všechny strany o metr a tím patro získá pás, kde i já projdu, aspoň o deseti metrech. Jenže i tak uskladnit veškeré zahradní náčiní a potřeby před nepohodou je za hranicemi i zkušeného hráče tetrisu. A co udělá hráč? Pořídí si větší displej s větší hrací plochou.

Nebo přístavbu. A tak, aby se zablácené smradlavé holinky netahaly ke křeslu s voňavým čajem, nechají se v mini předsíni. A aby se nemuselo chodit vykonávat potřebu ven do zimy či mokra, nedejbože oboje, postaví se kýbl uvnitř (v našem případě jsme vyměnili za spalovací komoru). Úroveň komfortu prudce stoupá. Legálnost však směřuje opačným směrem.

Ono to není moc poznat. Jo, dvě strany jsou zajímavě zarovnány se střechou, ale jinak celkově, pokud nemáte v oku, kolik je 20 metrů čtverečných, si toho člověk nevšimne. Aspoň já ne, dokud jsme chatu nepřeměřili pro pojistku a neozval se katastr.

Čekal nás krásný seznam úkolů. Začalo to geodetem. Chvíli jsem se s ním bavil o jeho práci a byl jsem ohromen, co taková měřící krabička všechno umí. Běžné navigace centimetry netrápí. Když tak vám ukáží, že jste u sousedů, no a co. Katastrální mapy ale musejí být přesnější. A tak geodeti tahají zařízení, které je napojeno nejen na GPS, ale i na evropské Galileo, taky na Ruské satelity (i když otázka, zda to ještě platí), a kromě toho ješte na pozemní vysílače. Všechny tyto signály se s využitím internetu vloží do trojúhelníkových geometrických rovnic a vypadne bod na centimetr přesně.

Očekával bych, že osoba s tímto povoláním se těžko ztratí. Za prvé orientační smysl bude minimálně natrénován, a velmi chytrá zařízení to jistí. Ale ne. Volal mi, kudy k nám dojede. Po té diskuzi se bál k nám jet, a že raději zastaví na začátku kolonie. Jenže on netrefil ani tu kolonii! Pro srovnání: aniž by kolonie měla čísla popisná, dovážkové jídlo či dokonce Česká pošta k nám dojede úplně bez problémů.

Další kroky spočívaly v oběhání úřadů. Něco jako ta scénka s Asterixem a Obelixem. V našem případě však neúspěšně. Přístavbu zlegalizovat nelze. Zažil jsem, že i když jen písmenko bylo blbě, katastr měl problém, a muselo se vše opravit. Katastr by měl ohlídat správnost. U koupi bytu bazíroval na detailech, a tady počkal na přepis, než oznámil takovou důležitou informaci.

Docela mě nakrkli. Ale budu trpělivý. Snad to přátelsky vyřešíme. Rozhodně si odnáším poučení, že prodávající vám může namluvit i menší velikost, než je skutečnost. Právníci se spíš ptali „a o kolik je ta chata menší?“ :D








Může se vám také líbit

cs Lenka mě podvedla, May 26, 2021
cs Hodinový manžel, September 10, 2020
cs Jsi fascinující!, February 22, 2021
cs Život za covidu, January 11, 2021
cs Hop do trouby, June 18, 2019

Další články z kategorie family.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family