Zápisky z cest: Terezín

cs v kategorii travel • 6 min. čtení

Život je krásný.

Tak se jmenuje italský film o životě plného srandy, který se dramaticky překroutí na krásné ukázky holokaustu. Disclaimer: krásné ve smyslu, že i přes hrozné scény stále není vidět smrt, a také, že ukázka koncentračního tábora je předvedena fakt dobře.

Četl jsem si encyklopedii Protektorát a narazil tam na kapitolu Terezín. Úplně mě dostalo, že celý Terezín byl vlastně ukázkový tábor. Terezín byl ukázkou, jak se Němci chovali k židům hezky. Jak mají dobré podmínky. Před příjezdem kontroly si židé tábor vydrhli. Doslova. Mýdlem. I chodníky.

Nejsem si jist, zda jsem byl na škole takový ignorant, nebo něco takového, aspoň nám, opravdu neříkali. To už nezjistím, co ale mohu napravit, je si historii dostudovat. Netroškařím a prokousávám se historií za posledních šest tisíc let. O tom ale někdy jindy, do Terezína jsem se chtěl na slavný tábor z druhé světové války podívat.

Co jsem viděl, je přesná kopie tábora i věznice, jako je možno vidět ve filmu Život je krásný. Nebo v Itálii udělali přesné kopie. Jednoduše se zdá, že všechny tábory vypadaly dost podobně. Jen ten Terezín je trochu speciální…

Terezín byl použit krom kontroly od Červeného kříže také na natočení propagačního videa, kde jsou všichni v pohodě, upravení, v čistotě a smějí se. Jedna velká lež. Věznice byla přeplněná víc, než bylo ve filmu znázorněno, a ghetto bylo taky extrémně přeplněno. Například v roce 1942 se počet lidí zvedl z nějakých třinácti tisíc na téměř šedesát. Všechno se hroutilo a lidé spali kde se dalo, na půdě, v kůlnách či dvorech domů.

Židé si mohli relativně dělat co chtěli. Němci věděli, že tu jsou stejně jenom na komedii, po které budou deportováni na místa, odkud se většina nedostala (a neměl se nikdo dostat). Takže vznikalo spoustu obrazů a dalšího umění, které si lze v muzeu prohlédnout. Děti dokonce psali časopis s články jak třeba funguje krematorium. Ukázku je možné přečíst ve zmíněné knize Protektorát.

Přes všechny zdroje si stále nedokážu plně představit, jak strašné muselo být pobývat na takovém místě. Pro útěk od reality provozovali třeba i divadlo. Poslední fotka je ukázka kulis. Aneb jako všechny ostatní fotky z ghetta. Jedno velké divadlo.








Může se vám také líbit

cs Zápisky z cest: Dominikánská republika, October 11, 2016
cs Zápisky z cest: New York, August 6, 2017
cs Zápisky z cest: Island, April 15, 2017
cs Zápisky z cest: Nový Zéland, March 9, 2015
cs Zápisky z cest: Irsko, May 22, 2018

Další články z kategorie travel.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family