Jak zadělat díru

cs v kategorii family • 2 min. čtení

Posledně jsem psal, jak jsme dělali rekonstrukci našeho letního sídla. Náš soused zedník nám hodně pomohl. Vlastně nám vytrh trn z paty. Taky se nám hodně smál. Myslím, že jsme mu udělali dobrý den, jestli ne týden.

On se nám směje tak nějak obecně. Jsem programátor, co se sám snaží něco udělat na baráku. Není to že bych si neuměl vyvrtat díru nebo smontovat skřínku. Ba naopak si umím vyrobit i vlastní poličku. Jenže jsou věci, kde je třeba nějaká praxe.

Třeba takový sprchový kout špatně těsnil a tekl. Rozhodl jsem se pořídit silikon a zadělat to. No. Stále to netěsní skvěle, vypadá to hůř a udělal jsem to tak hrbolaté, že v tom stojí voda. Raději jsem to nikomu neukazoval kromě manželky. Ta jediná mě může milovat i po tomhle.

Ale moc neskryju, když kopu venku díru na trativod. Nebo když stavíme plot. To je na očích sousedů a dobře vidí, když nemám napočítáno, jak říkávala naše učitelka matematiky.

Sousedy máme však hodné a nápomocné. Nikdy mě neprosmáli, naopak mi pomohli. Jeden viděl, jak se trápím s tou dírou, všiml si mého stoletého náčiní, a přes plot mi podával krumpáč, rýč, lopatu a další nástroje, a taky nabízel, že přijde kopat se mnou. Druhý nevěřil, proč bych se s tím plotem měl crcat takhle dlouho, a ukázal mi, že stačí prostě trochu přitlačit.

Ale jednou jsem toho zedníka dostal do kolen. Předchozí majitelé dali do chaty klimatizaci, pro kterou udělali do zdi obrovskou díru. Nechápeme proč, protože v cihlovém přízemí, kam ji dali, je chládek i v těch největších vedrech, zatímco v dřevěném podkroví se nedalo dýchat. Nepoužili jsme ji a pouze překážela. Tak jsme ji dali pryč.

Jenže tam vznikla obrovská díra. Nenapadlo nás nic lepšího, než to jednoduše celé vypěnit montážní pěnou a pak to nahodit omýtkou. Ptali jsme se, zda je to dobrý nápad. Prý že jo, jenže jsme se nepochopili. Díra pro něj mělo být něco malého, ne 25 nebo kolik centimetrů napříč!

Jednoduše jsme pěnili a pěnili. Víme, že se nesmí dát pěny příliš, že nabyde. Ale tohle byla fakt velká díra. Vyplnili jsme ji celou. A ono to pořád pěnilo. Nepřestávalo to. Jako z té pohádky hrnečku vař.

Vyděšeně se na nás díval, co to sakra děláme. Smál se a přitom běžel pro zednickou podpěru, aby to něčím zastavil. Uf. Ještě že ho máme.

Podle mě jsme mu dali tak další rok života.








Může se vám také líbit

cs Lenka mě podvedla, May 26, 2021
cs Hodinový manžel, September 10, 2020
cs Jsi fascinující!, February 22, 2021
cs Život za covidu, January 11, 2021
cs Hop do trouby, June 18, 2019

Další články z kategorie family.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family