Apple ovečka ze mě nebude

cs • 3 min. čtení

Připojit externí monitor či projektor. Nic. Otevřít nějaký konfig, který nic neumí, a v něm zkusit něco poklikat. Nic. Otevřít vyhledávač a zjistit jak spustit v konzoli xrandr. Aha, tady není ethernet a Wi-Fi na tomhle stroji prostě nefunguje. Zkusit tedy jen s helpem. Nezapomenout na restart počítače. Po deseti minutách může konečně meeting začít. Nedej ale Bože, aby se moc kecalo a notebook se uspal. To pak může začít test na zapojení kabelu znovu.

Takhle nějak bych popsal moji spokojenost s Linuxem. Ono by to s Ubuntu nebylo zlé, jenžě směr Canoncialu se mi přestal líbit několik verzí zpět a tak jsem odkázán na čistý Debian. Pokukoval jsem tedy na desktopu po alternativě. Jelikož se konzole nemohu vzdát a mluví se o tom, jak ty stylové notebooky fungují jak mají, bylo jasno.

Při výměně firemního notebooku jsem s radostí odnášel Dell a zpět si nesl MacBook Air. Taková ta bílá placka s průhledným tvarem nakousnutého jablíčka.

Radost ale rychle opadla. Potřeboval jsem napsat zavináč. Taková jednoduchá věc. AltGr + V. Umí to jak Windows, tak Linux. Mac bohužel ne. Ověřil jsem, zda mám nastavenou českou klávesnici (ano, jsem jeden z mála programátorů, který používá českou klávesnici). Mám. Přešel jsem tedy na internet, abych zjistil, že apple fóra navštěvuje spoustu applistů a tak se rychle dozvím, že na Windows to je AltGr + V a ať se vykašlu na Apple.

Moc jsem taky nepochopil druhý Ctrl pojmenován Cmd a proč je funkce jedné klávesy na Macu rozdělena do dvou. Víc mě teda trápí, že většina příkazů se dělá s Cmd o dvě klávesy dál. Zvyk je železná košile a často něco mačkám a ono se nic neděje. Což je teda ještě ten lepší případ…

Kolegové měli samozřejmě děsný výtlem, jak neumím ovládat počítač a připomínám jejich babičky, které také neví jak napsat zavináč nebo zkopírovat text. Jen se smějte, chuligáni!

Abych však řekl i nějaké pozitivum, připojit monitor je super. Funguje jak má. Moc se mi líbí, že po odpojení a připojení externího monitoru vrátí okna na plochy, jak byly před tím. Šikovné. Škoda jen, že se teď stydím při promítání psát… pro jistotu jsem zamítl live programování při školení.

Mimochodem taky se vám, vám kdo používate Mac, Mac občas přeřekne? Vlastně ne občas, neustále. Vždy mi místo „Your system was updated just right now! You can work without interruption.“ napíše hlášku připomínající okna: „Hey, install me! Right now or I will notice you again in 24 hours. By the way restart is needed.“


Sice mám toho ještě hodně, čím bych si mohl rýpnout, ale raději nebudu pokračovat. Náboženství Apple je dost rozšířené a nemusel bych dobře dopadnout. :-) Uzavřu to celé takto: Mac není špatný stroj, domů bych si ho však nekoupil. Jsem ale rád, že jsem si ho osahal. Protože čím víc jsem toho zkusil, tím mi je více jedno, co používám. Pak nemám problém doporučit někomu zařízení, proti kterému mám spoustu připomínek.






7 reakcí

Spoustu problemu resi desktopova prostredi. KDE se ti treba postara o tiskarny i to nastaveni monitoru. Dokonce si pamatuje nastaveni podle kombinace pripojenych monitoru/projektoru.

Na české klávesnici je zavináč přesně na tom samém místě, jako na anglické. Stačí zmáčknout Alt. Totéž se týká i ostatních znaků. Které řešení je lepší?

Mimochodem, mám pocit, že linuxová klávesnice to umí taky.

@Cx Jsem překvapen. Čekal jsem první komentáře hájící Apple. Vlastně jsem ani nečekal, že někdo přijde hájit Linux. :-) Každopádně hledám alternativu u jiných systémů (Chromebook a MacBook), protože žádné linuxové prostředí mi nevyhovuje už delší dobu.

@Martin Keder: Jaký způsob je lepší je subjektivní věc. Osobně se mi líbí AltGr+V oproti Alt+čísla a to mi prostě chybí. :-) Přitom stačí, aby české rozložení implementovali celé, protože momentálně pod AltGr+V nic není (kdyby tam něco bylo, řeknu aby tomu rozložení říkali nějak jinak a ať implementují taky jedno klasické).

Mimochodem prosím všechny, ať se nesnaží psát, jak skvělý je jeden způsob od druhého a proč by všichni měli používat ten jeden „správný“ způsob. Na Facebooku se o to už pokusili a neprošlo jim to. Děkuji. :-)

Ahoj, dík za článek. Máš s OS X ještě nějaké jiné problémy, než to, že je tam jiná klávesnice?

Myslím, že OS X/Macbook má pozitiva i negativa. Dobrou použitelnost (systému i většiny aplikací), Emacs-keybindings, levné aplikace, velmi citlivý trackpad, podsvícená klávesnice, nízká váha. Na druhou stranu nutnost vysunovat flashdisky před odpojením (což ignoruju a zatím se nic špatného nestalo), prakticky neexistence nějakého software pro automatizované obchodování na burze. Není na to žádný slušný CAD.

Z jiného soudku: (Já třeba teď zkouším Blackberry, protože mi iOS přijde až moc zjednodušující, na druhou stranu, co čekám, je to jen mobil, měl bych být spokojený)

Na rovinu, myslím, že nemusíš být nutně Apple ovečka, stačí být Apple uživatel. Pravda, mě trvalo 3 měsíce, než jsem se odnaučil návyky z Win/Lin světa, ale po skoro 20 letech (tou dobou) používání počítače, je jasné.

Asi bych úplně neříkal problémy. Spíš mi Mac celkově nesedl. Líbí se mi, jak fungují takové uživatelské věci, to je super. Jenže jako uživatelovi mi stačí Chromebook, kde takové věci fungují stejně skvěle a je to rychlejší bez zbytečných věcí kolem. A jako programátor se na Macovi necítím moc dobře. Raději jsem si nakonfiguroval vlastní Debian server s Cloud9, než abych programoval doma na Macu. Ono teda v práci fungujeme dost podobně – vývoj na serveru a na notebooku pouze prohlížeč, SSH a sshfs/samba. Ano, desktopové IDE je o několik řádů dál, doma mi to však stačí a není daleko doba, kdy webové IDE bude stejně dobré.

Jinak pokud bych měl říct, co se mi například dál nelíbí:

  • Při změně pracovní plochy se mi vždy zaktivní okno, které přesně nechci. Asi to je optimalizované pro jiné lidi s jiným rozložením oken :-).

  • Při připojení monitoru ho musím znovu odpojit a připojit, protože zrní (je možné, že to je monitorem, ale kolegovi to dělá taky).

  • Touchpad má spoustu gest, které si mohu zapínat/vypínat, ale děsně mi chybí trojklik z Chromebooku (otevření okna v nové záložce).

  • Podobně mi chybí takový trojklik pro ikony v Dock baru pro otevření aplikací do nového okna.

  • Zvýrazňování slov dvojklikem nepočítá s lomítkem, takže v konzoli pak musím označovat kurzorem.

  • Do dnes jsem nepochopil instalaci aplikací přetažením ikony někam. Nechápu kdy je to vlastně nainstalované, kde, a kdy je to jen něco na co jen poklepu a spustím.

  • Což mi připomíná ty stálé aktualizace, které se mi nepodařilo vypnout a neustále prudí. O těch jsem se ale už zmínil v článku.

Důvody se mohou zdát směšné a jako detaily, ale právě kvůli nim jsem se nedostal ani po čtyřech měsících dál, než otevřít pracovně prohlížeč a IDE. Pro vše ostatní mám vlastní Linuxový server, Raspberry Pi a Chromebook. :-)

Já jsem přešel na MacPro v roce 2009 a problémy jsem měl asi zčásti podobné. Já na Win používal CZ programátorskou QWERTY klávesnici, což je obdoba QWERTY CZ klávesnice na Macu, která má výhodu, že všechny znaky pod numerickou klávesnicí jsou dostupné přes AltGr, takže zde jsem neměl problémy, až na tebou zmiňované CMD a Control.

Mně trvalo asi dva měsíce než jsem si kompletně přivyknul. Od té doby zase bojuju na Win/Linuxu :-) Každopádně to jde v nastavení přemapovat a dokážeš si CMD přesunout na Ctrl atp.

Aplikace jsou dva druhy - samospustitelné balíky - ty stačí přetáhnout do složky Aplikace, ale teoreticky jdou spustit kdekoli a pak na aplikace, které mají instalátor a je potřeba je nainstalovat...

Zpětně přechod hodnotím pozitivně, chce si to jen sednout, tomu sem i tehdy dával zhrubačtvrt roku a tak nějak to bylo...

Jako vývojář má člověk vcelku dvě zajímavé cesty a to po oseru s registrací u Apple jako Developer, kvůli tomu aby si nainstaloval XCode a následně v něm Command Line Tools, se kterými mu připluje Compiler.

Pak má možnost se vydat směrem Linuxu a nainstalovat si manažer balíčkovací systém Brew nebo šel cestou FreeBSD a nainstaloval si MacPorts (já) :-) Pomocí toho pak člověk rozběhne to všechno vývojové z Linuxu/BSD.

Teoreticky má člověk možnost používat to co mu připravil samotný Apple, ale mnohdy to není to nejaktuálnější a proto tyto software manažery si hrají v rámci /opt/local/ nebo /usr/local/ a nerozeserou systém...

Když jsem začínal na Macu se symboly jsem měl problém taky. Nyní, popravdě nedokážu pochopit proč bych měl zavináč psát jako Ctrl+Alt+V (nebo jak to na Win je) a ne jako Alt+2 (jako na EN akorát s Altem). A jak se píše na české klávesnici ve Win např. # jsem nepřišel nikdy :) V tomhle mě Apple přijde promyšlenější. Na trojkliky apod. jdou doinstalovat app. A Cmd+c a cmd+v mi nedělalo problémy nikdy. Popravdě teď mám problém to dělat přes ctrl. Apple není dokonalý, jakožto IT co pracuje s Applem denně mi kolikrát zůstává rozum stát co a jak páni v Cupertinu udělali, ale celkově mi jako stroj a systém sedl nejvíc. A jak říká Martin Koula, homebrew a macports dokážou z macu udělat zas něco víc :)



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family