Windows 8 ani omylem

cs v kategorii reviews • 3 min. čtení

Vědět dřív to, co vím teď, všechny známé bych varoval před upgradem na Windows 8. Přínáší to totiž poměrně závažný problém – kompatibilita.

Celé to vzniklo tak, že děda dostal k licenci sedmiček slevu na Windows 8. A ne zrovna malou, aneb nekupte nový operační systém od Microsoftu za čtyři stovky. Tak se taky stalo a krásně fungující sedmičky nahrazovaly kostičky.

Ještě než budu pokračovat, menší problém jsou i samotné kostičky. Nad tímto krokem jsem se pozastavoval už u prvních informací o Windows 8. Proč je sakra metro na desktopu? Vždyť to je nepoužitelné… To jsem však ještě nezkoušel a tak jsem si říkal, že třeba to je jen o zvyku. Gnome 3 je také jiné a musím říct, že to je lepší než klasické prostředí.

Ne, není to o zvyku. Je to postavené na hlavu. Kdo si v Microsoftu sakra myslí, že je dobré vypínat počítač najetím do jednoho rohu, poté se držet u strany (protože jakmile se vzdálíte, meníčko zmízí), najet až na nastavení (protože to je přece logické, že v nastavení je vypnutí počítače) a tam kliknout na vypnout? A pak ještě jednou. A pak čekat až se nainstaluje bambilion aktualizací; to už je však známý příběh.

Celé metro není na desktopu vhodné. Posouvat se do strany, plýtvat místem, přepínat se mezi dvěma rozhraními, atd. To není to pravé ořechové. Takže v tom legu se využívá pouze jedna věc – proklik na klasický desktop. Nejeden člověk se mě ptal, jak tuhle otravnou obrazovku odebrat. Netuším. Hrál jsem si s tím přes hodinu bez výsledku. [Pokud to lze, dejte mi prosím vědět a já to hned pošlu všem, kteří to po mně chtěli.]

No ale zpět k tomu hlavnímu problému. Fungující sedmičky teda nahradilo metro, které oznámilo, že trasa kompatibilita končí ve stanici běžný hardware a dál nejede. A nejede tam ani další spoj. Ani ten další. Žádný.

Popravdě moc typů hardwaru jsem nezkoušel; co vím, tak klasické klávesnice, myši, reproduktory, mikrofon, externí a flash disky pracují v pohodě. Prostě ta klasika, do které nepatří tiskárny. Zřejmě tisk je luxus pro firmy, které se do upgradu nepohrnou, a tak nevadí, že z Windows 8 lze tisknout jen na dobré slovo. Jen když se tomu zrovna chce.

Tiskáren jsme zkoušeli víc. Ani jedna se nechytala. Windows sám žádné základní ovladače nenabídl (no tak kde to žijeme?) a výrobce na nějakou podporu z vysoka kašle. Jelikož byla stejně potřeba nová tiskárna, začalo se pátrat po tiskárně s podporou nových Windows. Tohle by však nedal ani Holmes! Takovou tiskárnu jsem ještě neviděl.

Zkusili jsme si prostě vybrat nějakou tiskárnu a podívat se na stránky výrobce, zda náhodou už ovladače jsou dostupné a jen se zapomnělo na úpravu specifikace. Naštěstí jsme takovou našli a koupili. S radostí jsme ji zapojili a šli instalovat ovladač. Ale ejhle, pokaždé to spadlo s chybou.

Sice to pak psalo, že tiskárna je nainstalovaná, ale tisk stejně nešel. Opravdu už netuším, co jsem s tím dělal, každopádně po třetím restartu se rozjela. Možná pomohla nějaká aktualizace, která mě otravovala při jednom restartu. A která se nepovedla nainstalovat.

Nyní tiskárna tak nějak tiskne, ale nemám vůbec jistotu, že to není na dobré slovo, jako ta předtím. Uvidíme.

Celý Windows 8 na mne působí jako Windows Vista. Nedodělek, které raději nepoužívat. Windows 7 je vlastně doladěná Vista. S Windows 10 to vidím podobně a proto doporučuju počkat a vykašlat se na jakékoliv slevy. Nervy jsou cennější.


Moc se mi líbí, když v Linuxu (to je ten hrozný operační systém zadarmo) připojím tiskárnu a po chvilce se mi ukáže, že mohu tisknout. A pokud potřebuju lepší ovladač, zajdu na stránky výrobce a tam je jen jedna položka s Linuxem, takže se nespletu, který mám stáhnout (aneb bambilion verzí Windows a Mac OS).

Stále mi nejde na rozum, jak něco zadarmo může fungovat mnohem lépe než něco placeného.






5 reakcí

Ono i s těma sedmičkama to je všelijaké. Mám tu WiFi kartu, která v Linuxu funguje velmi dobře a ve Windows prostě občas zmizí a musím ji instalovat znovu. No a když se něco takového stane, není tam žádný dmesg, kde bych se třeba dozvěděl, co se stalo. A když jdu na Google, tak mi to nabídne odkazy, kde měl někdo podobný problém a ostatní mu vysvětlili, že je to kokot, protože to neumí.

Nechci vypadat jako MS fanatik, ale trochu přeháníte ;) takže popořadě:

1) metro na desktopu je opravdu nešťastné, ale není to taková katastrofa. Je to v podstatě jen přemalovaná nabídka "start". Chápu, že pro dědečka může být tato změna problém, ale nemůžete čekat, že MS nebo kdokoliv bude schopen vyjít vstříc všem ze stovek miliónů uživatelů. A pokud se naučíte pár klávesových zkratek, resp. stačí klávesa "windows" a začít psát název aplikace, tak ani metro nepostřehnete.

2) vypnout metro resp. přejít po spuštění rovnou do desktopu bohužel nejde, tedy ne v rámci nějakého nastavení. To souhlasím, že MS udělal velký fail. Dá se to však řešit, pomocí plánované úlohy http://www.7tutorials.com/how-boot- desktop-windows-8-skip-start-screen

3) s tím vypnutím jsem taky přemýšlel, proč je tak zašité a myslím, že MS tím sleduje to, že Win prostě nebudete vypínat. Ostatně na notebooku, zpravidla zaklapnete víko a win se uspí. Předpokládám, že toto vše je založeno na testech na uživatelích, jenže těch amerických a ti se možná chovají jinak než my. vypnutí se dá řešit pomocí Alt+F4 na ploše.

4) přiznám se, že pak se ve vašem článku trochu ztrácím a moc nechápu o čem píšete, ale něco málo ohledně tiskárny - máme v práci celkem starou HP tiskárnu, ta má ovladače pouze pro Win7 a ty na Win8 normálně fungují.

Na Windows 8 jsem přešel a zatím spokojenost. Ano, aplikace se hledají hůře. Ale jinak systém startuje a vypíná se opravdu bleskově. Celkově mám pocit lepší odezvy a také nedochází tak často ke zpomalování. U Windows 7 jsem si uvařil čaj / kafe, než systém vůbec naběhl. Je to posun kupředu.

@Rdm Metro naopak dědovi nevadí, to vadí mně a dalším (mladým) lidem. Každopádně děkuju za odkaz, pošlu ho dál.

Máte pravdu, článek je trochu zmatený, psal jsem jak mi přišlo na jazyk. Hlavní problém je tisk. Taky jsme měli nějakou starou HP jen s podporou pro W7 a s informací, že není doporučení instalovat ovladače na W8. Zkoušeli jsme to s nimi i bez nich a pokaždé to zlobilo. Další tiskárny taky bez podpory a nově koupená oficiálně bez podpory, ale ovladač byl, který však nešel nainstalovat (a rozjel se záhadným způsobem).

Překvapuje mě, že MS nedokáže udržet kompatibilitu nebo se dohodnout s výrobci HW. Přece není normální, aby po takové době od uvedení byly stále problémy najít fungující tiskárnu. Pokud by to dělali zadarmo (třeba protože chtějí a baví je to), je to ok, ale jelikož za to chtějí zaplatit, očekávám nějakou kvalitu.

Na Win 8 se dají úplně v pohodě použít ovladače pro Win 7, někdy může být problém s tím že nejsou podepsané ale to se dá vyřešit jedním rebootem do maintenance modu kde se dočasně vypne požadavek na podpis.





Může se vám také líbit

en Thinking is Hard, November 5, 2018
en Why We Should Learn to Fail, June 5, 2019
en Are You Resistant to Influence?, April 22, 2020
en Science Channels, August 29, 2018
en Tale of Two Brains, July 20, 2018

Další články z kategorie reviews.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family