Česká taneční salsa a bachata scéna

cs v kategorii dance • 3 min. čtení

Lehce závidím mimo pražským. Aspoň mám představu, že v těch menších městech je to tak malé, že tam nevzniká to, co vzniká v Praze. V Praze to je totiž politika. Až válka. Možná častěji to připomíná tu válku.

Víte, občas člověk potřebuje skoro dva pasy. Protože když v jedné části uvidí razítko odjinud, nastane hrobové ticho. Ten nesmí tam, ta zase sem, oni zase jinam. Jindy to je zase takové to české „soused má kravku a místo abych si přál taky jednu, raději si přeji, ať mu chcípne“. A nebo to je jednoduše silná politika se všemi možnými zkratkami s bojem o „intelligence“ a využití všech možných prostředků.

Kdo se začal poznávat, může začít namítat, že nic nevím. Vždyť jsem v této komunitě krátce a je to sotva měsíc, co jsem začal dělat vlastní párty a to navíc sotva napůl.

Máte pravdu! Nevím nic. Nejhorší je, že mne dráždí i to málo a to je docela těžké mne vytočit…


Já vám něco povím. Mne, stejně jako téměř všem tanečníkům, je úplně jedno, kdo co s kým dělá. My chceme tancovat. Tanec je radost. Tanec je zábava. Tanec je i sport. Tanec je naše jdeme na jedno. Tanec je naše všechno. Tanec je to, co tuhle komunitu spojuje. Není to nikdo z nás. Nikdo se nezavděčil víc nebo méně. Každý přispěl nějakým dílem, ano, ale nakonec je to ten tanec. Ta hudba.

Na tanci mám rád, že se mohu jít po práci vyblbnout a vypnout od práce. Že mám větší důvod cestovat. Moc se mi líbí, že mohu přijet třeba i do Ruska a odjet naprosto spokojen. Vidět Rusko jinýma očima, do kterých politika nedosáhne.


A my si to na českém rybníčku umíme nádherně kazit. Možná to není jen na našem rybníčku, to však není výmluva. Snažil jsem se pochopit a vysvětlit si, proč se děje, co se děje, ale neuspěl. Jsme sice malá země, ale myslím si, že se sem vejdeme všichni. Stále tu jsou požadavky, které nejsou vyslyšeny. Dokonce i té bachaty tu je málo, lidi by rádi více…

Ano, narážím na aktuální situaci „Pure Bachata Prague Festival“ aka Bachata Magic vs. „Prague bachata festival“ pořádané Bachata Souls. Magic tu je zaveden, má párty přibližně jednou měsíčně a na apríla velký festival. A jeden z organizátorů se rozhodne tým opustit a udělat si další s někým jiným. Což by bylo úplně v pořádku, bachaty tu je málo, pokud chce dělat další a trochu jinak, jenom lépe. Jenže zvolí oznámení, aby to vypadalo jako náhrada Magicu. Což by bylo taky v pořádku, kdyby to byl nechtěný omyl. Chybovat je lidské. Ale tohle omyl nebyl. Aneb proč o tom původní tým nevěděl? Proč to stylem připomíná Magic? Proč je termín zvolen měsíc před Magicem? Rok má tolik možných jiných termínů!

Stručně a jednoduše, nečestné a nesportovní jednání.

Šťastlivci budou mít na oboje a užijí si, že je bachaty více, i když hned za sebou. Ostatní budou muset vybírat. Jinými slovy, tento festival komunitě zrovna dvakrát nepomáhá…


Jen aby bylo jasno, nejsem proti nikomu. Budu podporovat a navštěvovat, co se mi líbí. Bez rozdílu, kdo za tím stojí. Pokud si mám ale vybírat, vyberu si to, co pomáhá komunitě víc. A jelikož nejsem bachateros, čekejte mne v tomto případě spíš pouze na Magicu.

Nejsmutnější na tom je, že tohle není jediná situace. Ti, kteří tančí mnohem déle než já, vědí mnohem lépe, o čem mluvím. A proto přidávám návrh (nebo spíš utopické přání?): pojďme se všichni vykašlat na to co bylo. Komunikujme normálně jako dospělí lidé a pojďme tu komunitu budovat dohromady. Nemusíme se nutně všichni milovat, ani se pravidelně stýkat. Stačí si lehce pomáhat a neházet klacky pod nohy. Komunita si to zaslouží.






1 reakce

Uplně souhlasím :) Děkují za ten Blog!





Může se vám také líbit

en Relationships and Salsa, August 5, 2018
en Why Do You Dance?, June 18, 2017
en What’s Wrong With Salsa Festivals, May 2, 2018
en Afternoon Dancing, September 18, 2018
en Dancers, Don’t Be Sorry, February 18, 2018

Další články z kategorie dance.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family