Google Now

cs v kategorii reviews • 4 min. čtení

Google Now mi většinou nedává nic, bez čeho bych se neobešel. Doma mi nemá co ukazovat, pouze počasí dle lokace. To však zvládl už WM před sedmi lety (určitě i dřív, v tu dobu jsem s chytrými telefony začal). Stejně tak zobrazování blížících se schůzek.

Co má Google Now navíc od jednoduchého widgetu zobrazující schůzky, je napojení na navigaci, informace o dopravě a mé pozici. S tím se mohu dozvědět o zácpě a tudíž bych měl vyrazit s možností jedním tapnutím spustit navigaci. Osobně ale vím moc dobře, kde moje schůzky jsou a kdy mám vyrazit. Takže tuto funkci taky nevyužiji.

Zajímavější je místní úkolníček, či jak to nazvat. Funkce je strašně jednoduchá, stačí si pro určitou lokaci něco zapsat a až půjdu poblíž, telefon mě upozorní. Nikde jsem to ale neviděl ve funkční podobě. Jedna z drobností, které udržela Google Now v mém telefonu.

Další drobností bylo prohlížení mé historie hledání a zobrazování dalších informací k tématu. Například stačilo hledat Paul Walker a Fast & Furious 7 a už jsem se nemusel o téma dál aktivně starat. Důležité články o dalším pokračování slavné série se ke mně dostaly právě přes Google Now.

Google prohledává i e-maily. Dozvěděl jsem se poprvé, když jsem dělal objednávku u Amazonu a v Google Now se mi objevily jednotlivé balíky s informací, kdy který mohu očekávat s protapnutím na sledovací stránku či objednávku. Mít tuto informaci hned vedle nadcházejících schůzek atp. je docela užitečné.

Zatím celé Google Now mi přišlo jako srandička. Hezké mít, nikoliv však must- have. Než jsem se v posledních týdnech občas mrkl na telefon na dovolené…


Začalo to se šmírováním e-mailu s letenkou. Už pár dní před odletem jsem znal předpověď počasí pro moji cílovou destinaci. A nejen pro ni, i co mě čeká po cestě. Pokračovalo to s informacemi o samotném letu. Sice žádné takové informaci z internetu věřit zatím nebudu, vždy omrknu i letištní tabule, i tak dobré.

Při příjezdu na ne-anglicky mluvící místo se mi na telefonu začala zobrazovat karta, jak říct ahoj. S možností vyplnit jakýkoliv text. Bez nutnosti otevírat jinou aplikaci. Zajímavé, že Google pozná, že angličtina mi nedělá problémy a v anglicky mluvící zemi se mi nezobrazuje. Stejně tak funguje i měnový kurz. Začala se mi také objevovat karta s časem doma. Na té je zajímavé, že se mne po dvou týdnech začal vyptávat, jestli tu informaci ještě stále potřebuji.

Na mé cestě mi Google Now ukazoval různé karty s informacemi, co je kolem mě, jaká jsou kolem zajímavá místa pro focení, jaké atrakce kolem mohu najít či jaké události se konají. Měl jsem svého knižního průvodce od Lonely Planet a skoro vše, co jsem se v něm dočetl, jsem zahlédl na kartách v Google Now. Knižní průvodci nevymizí, protože mají značnou výhodu v offline použití a informace jsou v jednotném stylu. Každopádně se jedná o skvělý doplněk (minimálně události či ceny se mění rychleji než aktualizace knihy).

Dále kolem oběda a večeře jsem se dozvídal o místech, kde bych mohl něco sníst. Něco takového mi doma neukázal, což mi přijde velice zajímavé, protože do restaurací chodím obědvat normálně. Google už zahrnuje do výpočtů, co zobrazit, existenci mé vlastní obědové stránky?

Neměl bych zapomenout na další čtení e-mailu – zavčas jsem se dozvěděl v jaký čas se musím dostavit na recepci hotelu. Samozřejmě nechyběla informace jak dlouho mi potrvá se na recepci dostat s možností nechat se navigovat.


To vše (a nejen to) mi ukázalo, že Google Now rozhodně není pouze srandička. Líbí se mi to a určitě budu nadále využívat.

Někdo může namítat něco o ztrátě soukromí. Já to tak nevidím. Moje e-maily nečtou lidi, ale automatický software, který vyhledává patterny, aby mi mohl zobrazit, co potřebuji. Přijde mi to stejné, jako bych neměl Google Now aktivní. Jediný rozdíl je, zda z údajů, které Googlu dávám, něco mám či nikoliv.

I když brzy se stejně všichni budeme bát víc toho, že naše data prozkoumává robot a raději bychom dobrovolně naše data svěřovali cizímu člověku. Viz rozrůstání se robotické armády.

Na závěr se můžete sami podívat, co vše za karty existují: http://www.google.com/landing/now/#cards






2 reakce

Velmi pěkný článek. Google Now na svém Androidu nemám, protože mám verzi 2.3 a 4.0. Podle toho, co čtu, se mi tato služba velice zamlouvá, i když spíše v angličtině, protože v češtině je asi ochuzena o několik pěkných funkcí. Překvapilo mě, co vše ti Google Now sděloval během pobytu v zahraničí, určitě bych řadu věcí také ocenil. Takže se těším, až budu mít nový lepší smartphone, který bude mít Google Now a doufám, že mě nezklame a budu to občas využívat.

Děkuju za upozornění – mám vše nastavené v angličtině. Jak to vypadá v češtině netuším a určitě tam spoustu věcí nebude.





Může se vám také líbit

en Thinking is Hard, November 5, 2018
en Why We Should Learn to Fail, June 5, 2019
en Are You Resistant to Influence?, April 22, 2020
en Science Channels, August 29, 2018
en Tale of Two Brains, July 20, 2018

Další články z kategorie reviews.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family