Květiny

cs v kategorii family • 3 min. čtení

Jsme lidé, živá stvoření, a máme rádi cokoliv živého. Jsme závislí na kontaktu s dalšími lidmi. Bez jakéhokoliv kontaktu by kdokoliv z nás zešílel. Museli bychom si vyrobit imitaci člověka, na kterého bychom mluvili a tvářili se, že nám něco i odpovídá, podobně jako Crusoe sám na pustém ostrově (nebo křesťani).

To je i důvod, proč jsme si vymysleli monogamii a proč chováme mazlíčky. Je výhodné mít často po ruce někoho, komu se můžeme svěřit, a nestydět se za to. A pokud nelze najít takovou osobu, pes, kočka, či jiné zvíře je taky dobrá volba. Aspoň nějak reagují oproti obyčejnému míči. I když v případě koček si nejsem jist…

Pak tu je ale ještě nižší úroveň života, aspoň z našeho pohledu lidí. Ve skutečnosti my jsme ta nižší úroveň. Tou jsou rostliny. Pohled na krásnou krajinu a pobyt na čerstvém vzduchu hodně podceňujeme, máme to však všichni moc rádi. Moc si neuvědomujeme, že odříznutí ve velkoměstech bez přírody blbneme skoro stejně jako odříznutí od dalších lidí.

A pak tu máme dva mozky. Ženský a mužský. Mužský má rád boxíky. Všechno musí být zaškatulkované. Věci se nesmí propojovat, aby v nich byl pořádek. A ženský, kde je všechno propojené se vším a nedává to smysl. Čímž se vysvětluje pověra, proč žena neví, co chce. Ví, jen to závisí na hodně proměnných a mění se ze dne na den, někdy i z minuty na minutu.

V tomhle ohledu já mám rozhodně mužský a Lenka ženský mozek. Nejraději bych domácnost s přírodou nekřížil. Jsem odkojen starou generací, která si zakládá na tom se od přírody oprostit. Příroda má zůstat někde venku. Škatulky. Lenka se naopak nebojí dvě i více škatulek smíchat. Klidně na mrtvý strom (stůl) položí živou kytku.

A tak se stalo, že letos vážíme truhlíky a zkoumáme, zda náš balkon náhodou neporušuje maximální nosnost. Lenka si tam totiž vyrobila zahrádku. Asi je běžné mít na balkoně bylinky nebo rajčata. Asi i jahody nejsou žádný velký odvaz. Ale máte na balkoně mrkve, saláty, borůvky, maliny, či vlastní živý vánoční stromeček? My ano!

Myslím, že každá žena zbožňuje květiny. A která tvrdí opak, lže. Prostě všichni máme rádi život, rádi se na něj koukáme, a holt ženy se nebojí propojit všechno se vším. A tak mají rády květiny. A proto je dobré je na schůzky nosit. Nebo i jen tak domů.

Jenže nosit běžné růže znamená květinu usmrtit; a nosit další a další květináče je neudržitelné. Sice nejsme s emancipací tak daleko, zatím se emancipujeme především mezi sebou. Potom budou na pořadu dne ostatní zvířata kromě lidí, a až potom rostliny, které nás moc aktuálně nezajímají. I když by měly. Tak či onak, trhat rostliny často pro potěšení není dobré.

Lenka si to samozřejmě uvědomuje a je jí kytiček líto. Proto růže aspoň suší a nechává si je. To však zabírá místo. Nechtěl jsem tak dělat radost moc často. Dnes omezuji tuto radost kvůli něčemu jinému – několikrát se stalo, že jsme z rande došli domů a květina zůstala v restauraci. Doufáme, že udělala vždy radost aspoň ještě nějaké další ženě.

Když se to stalo třikrát, do další květiny jsem se rychle nehrnul. Uběhly měsíce a stále nic. Lenka se nenápadně přihlásila. Já jsem jí nápadněji vysvětlil, že další květinu dostane za vysvědčení. Bylo sice těsně k pololetnímu vysvědčení, ale ani jeden už nejsme dávno školou povinní.

Lenka však cvičí a učí jógu/pilates. Požádala svou lektorku na jednom kurzu, zda jí může dát hodnocení. Prý vše na výbornou! Přinesl jsem tedy, raději rovnou domů, květinu. V rozvrhu má ještě volno, tak ji můžete zkontrolovat. A pokud ji budete chtít vyděsit (protože se lekne, co o ní vlastně všechno odsud asi víte), přineste květinu. :-D








Může se vám také líbit

cs Lenka mě podvedla, May 26, 2021
cs Hodinový manžel, September 10, 2020
cs Jsi fascinující!, February 22, 2021
cs Život za covidu, January 11, 2021
cs Hop do trouby, June 18, 2019

Další články z kategorie family.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family