Ořechy, všude samé ořechy

cs v kategorii family • 2 min. čtení

Vinici říkáme vinice, protože tam je především vinná réva. Ale ve skutečnosti tam toho je mnohem víc, i když po jednotkách. A ze všeho se dělají pálenky. Ve výsledku nejde ani tak o to víno, jako o ty pálenky.

Třeba tam roste jedna meruňkovice. Tak velká, že jsme letos nevěděli, co s tolika plody dělat. Osobně mám radši ovoce, než pálenku, přišlo mi proto škoda to vše spálit a hledali jsme tak doma cesty, co s tím. Já jsem krájel a krájel a krájel, a Lenka hledala, jak se zavařuje.

Jde udělat strašně moc věcí a stačí vám na to obyčejná myčka! Máme kostky zavařené na sucho i ve vodě se solí, máme pečený čaj i marmeládu, a zbylé kostky ještě v mrazáku. Vyzkoušeli jsme vše, co jsme na internetech našli.

Akorát nám teda ty meruňky na sucho vzdaly boj s plísní snad ještě před vyhlášením války. Nevím, kdo vymyslel recept nechat meruňky beze zbraně. Znovu bych to nedělal.

Přijde mi ale zvláštní, že jsem v domácích zásobách nepotkal ořechovici. Na vinici máme jeden zdatný ořešák. Je to náš velký kamárád. Můj určitě; přes léto poskytuje bezvadný stín, kde se dají přežít horké letní dny.

Na podzim to s tím kamarádstvím není tak zřejmé. Stín už není pod stromem, nýbrž všude na zemi. Taky na střeše. V okapu. V sudech. Všude. To by nebylo až tak zlé, kdyby se pod tím listím nemaskovaly všude ořechy. Ale úplně všude.

Jeden strom a máme letos šestnáct tříkilových bedýnek, téměř 50 kilo. Hezky symetricky k tomu vychází časy: šestnáct hodin sběru (černé ruce šestnáct následujících dní) a téměř 50 hodin loupání (aspoň odhaduji na základě těch pár gramů, co jsme naloupali).

Nepíšu ty časy abych si postěžoval. Je to skvělé. Až osm ušetřených tisíc. Jenže loni jsme si domu odvezli pouze tři bedýnky, které jsme ani nestihli vyloupat…

…tak jak se dělá ta ořechovice? Prý že se tam hodí ořechy takhle vcelku!








Může se vám také líbit

cs Lenka mě podvedla, May 26, 2021
cs Hodinový manžel, September 10, 2020
cs Jsi fascinující!, February 22, 2021
cs Život za covidu, January 11, 2021
cs Hop do trouby, June 18, 2019

Další články z kategorie family.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family