Zápisky z cest: Berlín, vol. 2

cs v kategorii travel • 3 min. čtení

Od té doby, co tancuji salsu a objíždím všemožné salsa festivaly, navštěvuji různá místa opakovaně. Bohužel čím dál častěji i jen z rychlíku. Víc tancuji a do města se podívám jen na chvíli omrknout hlavní turistická lákadla.

Například loni jsem byl v Berlíně na salsa festival a letos znovu na salsa marathon. Posledně jsem stihl projít jen něco málo. Ve skutečnosti jsem víc času strávil v restauracích, než po městě. :-) Tentokrát jsem prošel zase jiné málo.

Už poprvé jsem si všiml dost multikulti rozpoložení. Například jsem jedl super jídlo ve Vietnamské, Řecké či Etiopské kuchyni, nově jsem ochutnal i skvělé burgery či korejské sushi. Berlín celý sám o sobě je složen ze spoustu lidí z různých koutů světa. Ostatně jako pomalu každé velké město.

Co je však na Berlíně zvláštní, jak to funguje. Aspoň takhle pohledem z venku. Údajně nemají ani žádný velký problém s výtržnictvím i přesto, že se po městě pořádá spoutu různých venkovních událostí. East Side Gallery je jedna z takových populárních oblastí, kde byl i zmíněný salsa marathon.

Možná to bude přirozeným respektem Němců? Například při cestě za večeří jeden člen z naší skupiny zvolal, že „bychom měli raději popojít k přechodu a počkat na zelenou. Přeci jen… jsme v Německu.“ Osobně to tak necítím, ale možná na tom něco bude. Už posledně mi ta zeď přivolávala silný pocit a navíc se nebojí dávat takhle silné emoce i do názvů, aneb kolem East Side Gallery je East Side častá předpona.

Tak či onak, Berlín mi přijde takový nijaký. Stále je tam něco, co se mi na něm nelíbí, ale neumím to pojmenovat. Od reakcí jsem slyšel, že to tam chce chvíli bydlet a bude to dobré. No asi něco jako New York. Tak třeba ještě pár návštěv a uvidím to taky jinak. :-)

Mimochodem, pod mým předchozím příspěvkem je možné si přečíst zajímavý komentář o Berlíně!






1 reakce

Známému v Berlíně natrhli muslimové obličej, protože si dal brko v oblasti, kterou už považují za svou. Ale chápu, že je to velké město a mohla to být jen nějaká horší čtvrť.




Může se vám také líbit

cs Zápisky z cest: Dominikánská republika, October 11, 2016
cs Zápisky z cest: New York, August 6, 2017
cs Zápisky z cest: Island, April 15, 2017
cs Zápisky z cest: Nový Zéland, March 9, 2015
cs Zápisky z cest: Irsko, May 22, 2018

Další články z kategorie travel.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family