ASUS Transformer Pad TF300T

cs v kategorii reviews • 4 min. čtení

Měl jsem potřebu vyměnit můj starý notebook, který mi přestal vyhovovat, za něco novějšího. Potřeboval jsem něco velmi lehkého, malého a rychlého. Něco takového nejlépe zvládá Apple a tak jsem čekal, s čím se vytáhne na WWDC. Bohužel mě zklamal, protože MacBook Air zdražil a nový MacBook Retina je příliš drahý (nejsem blázen dávat 60 tisíc za notebook). Jelikož jsem ale opravdu potřeboval něco nového a čekal jsem příliš dlouho, ještě ten večer jsem hledal, co koupím jiného.

Nejprve mi na myšlenku přišly netbooky s ChromeOS. Jsou to hezká malá zařízení a zvládnout téměř vše, co potřebuju, protože většina věcí, které na takovém zařízení potřebuju, jsou na internetu. Je ale stále problém s offline režimem (moc se toho dělat nedá) a zřejmě na browser-only ještě nejsem zcela připraven.

Takže jsem hledal dál. Při návštěvě stránek Alzy na mě hned vyskočila reklama na nový Transformer (ASUS EEE Pad Transformer TF300T). Zaujal. Malé lehké zařízení vždy v pohotovosti s výdrží 15 hodin. To je přesně to, co jsem potřeboval!

Jenže Android. Když se mě někdo zeptal na názor k tabletu s Androidem – nedoporučoval jsem, místo toho jsem doporučil omrknout iPad. Ale na druhou stranu se jedná o Transformer, o kterém se mluví dobře, a hlavně o nový Android 4.0, který je určitě lepší, než to bývalo. Zkusil jsem mrknout na videa (hodně videí) a zjistil jsem, že nejenže Android 4.0 vypadá na tabletu dobře, on je konkrétně na tomhle zařízení i svižný! (Tedy použitelný.)

Položil jsem si tedy ještě jednu otázku: zvládne Android mé potřeby? Zamyslel jsem a odpověděl si, že ano. Lze s ním udělat vše, co lze udělat na kdejakém netbooku, až na programování, ale to jsem ani neměl v plánu (nemluvě o tom, že nějaké vyvojářské prostředí (ehm, editor) už existuje).

Takže druhý den k poledni jsem ho držel v ruce…

Zatím jsem tedy řekl, že to je malé, lehké, vždy v pohotovosti, výdrž 15 hodin, svižný a zvládne vše, co kdejaký netbook. Co je z toho pravda v praxi? Vše. Jsem nadmíru spokojen.

Občas se mi zdá trochu těžký, ale to jen když jsem unaven a je zapojen do dokovací stanici s klávesnicí. Jinak to je váhově v pohodě. Mnohem lepší, než jsem měl v plánu.

Díky procesoru od NVIDIA Tegra 3 si nemohu na rychlost absolutně stěžovat. Vše je krásně plynulé a když jsem zkusil nějaké hry na otestování výkonu… no paráda. Co před lety sotva zvládl můj počítač nyní zvládne taková malá destička aniž by se zahřívala.

Poměrně mě překvapil zvuk. Na mobilní zařízení perfekní. Minimálně sledovat filmy na tom lze bez problému. S hudbou se už musí počítat s externími reprobednami, pro které tu je připravený klasický Jack. A kdyby náhodou nestačila malá obrazovečka, je tu i micro HDMI.

Připojit externí monitor jsem zkoušel, bohužel to ještě není ideální. Vše probíhá zrcadlově, ale jakmile jde o nějaké video, na tabletu je vidět černo nebo nevideová část aplikace (například YouTube – komentáře atp.) a video pouze na externím obrazovce. Neříkám, že to je špatně, mohlo by to být však dotažené tak, aby šlo display na tabletu vypnout; stejně jako když přehrávám hudbu.

Jednou za čas používám flash paměť a trochu jsem se obával, jak to budu řešit s tímto tabletem. Nebudu muset zatím své zvyky měnit, poněvadž dokovací stanice je vybavena jedním klasickým USB portem. Popere se to s flash pamětí a třeba i s externí myší. Ale fotoaparát se mi připojit už bohužel nepodařilo; jednalo se však o velmi starý kousek, tak až bude příležitost, musím zkusit něco novějšího, třeba to půjde.

Dále bych se měl zmínit o klávesnici. Ze začátku jsem s ní tak trochu bojoval – jinak rozložená, upravená pro Android a příliš titěrná (jsem zvyklý na velké klávesnice). Po pár dnech jsem se s ní ale sžil a je to v pohodě. Chtělo to hlavně zvyk na tu titernost. (Ústupek za rozměry a váhu.) Dokonce tento článek píšu na ní.

Jinak asi nemám co víc říct. Skvělá náhrada netbooku. Mám buď netbook nebo, po odpojení klávesnice, tablet (ideální pročítání webu v posteli). Bezvadně se na tom kouká na Google Earth či Google Maps, některé hry dostávají nový rozměr, … Já osobně jsem nadmíru spokojen.

Na závěr: samotný tablet bez klávesnice bych doma nechtěl. Se samotným tabletem bych tak spokojen nebyl, protože se na tom nedá napsat více, než pár znaků. Samotný tablet je jen opravdu pro čtení webu nebo hraní her. Až s dokovací stanicí s klávesnicí lze úspěšně konkurovat klasickým netbookům.






2 reakce

Dovolil bych si odporovat v jedné věci, a to ohledně psaní na tabletu s virtuální klávesnicí. Používám tablet asi rok při překládání a je to velmi pohodlné. Navíc u většího projektu se klávesnice dá "vycvičit", aby si zapamatovala obvyklá spojení a doplňovala je sama ;–)

Mne osobně ovšem okouzlil Asus PadFone - http://tabletnet.cz/android/766-mwc-2012-asus-padfone-telefon-tablet-dock- a-s... ;–)

Velmi pohodlné? Až se bude umět displej fyzicky zvlnit při potřebě na tvar klávesnice, pak možná. Do té doby ani náhodou. Dotyková klávesnice (myšleno na obrazovce) je v porovnání s normální velkou klávesnicí nebe a dudy. Na telefonu jsem to trochu eliminoval klávesnicí typu slide, ale bohužel stejný mechanismus nemohu použít pro tablet, protože je na to příliš velký. Takže bez dokovací stanice maximálně jednu nebo dvě věty. :) Ale chápu, že někomu to vyhovovat může…

Ano, Asus PadFone mne také zaujal. Už při prvních neoficiálních zmínkách.





Může se vám také líbit

en Thinking is Hard, November 5, 2018
en Why We Should Learn to Fail, June 5, 2019
en Are You Resistant to Influence?, April 22, 2020
en Science Channels, August 29, 2018
en Tale of Two Brains, July 20, 2018

Další články z kategorie reviews.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family