Elegantní řešení potřebuje nejprve znalosti

cs v kategorii reviews • 2 min. čtení

Nedávno jsem zhlédl mini seriál Frozen Planet z dílen BBC a hodně se mi tam líbila jedna scéna. Samozřejmě se mi nelíbila jen tato jedna scéna, ale všechny jako u ostatních mini seriálů zaměřených na přírodu od BBC. Tahle jedna scéna mi ale připomněla jak je dobré mít znalosti.

Jedná se o scénu hned z první epizody, kde se zabijácké velryby snaží ulovit tuleně. Tuleň relaxuje na ledové kře a velryby jsou pod ním ve vodě s myšlenkami si na něm pochutnat. Pro někoho (v pozici velryby) by to mohl být tvrdý oříšek, případně by si dobrovolně ničil své tělo nárazy na kru. Velryby to ale vyřešili poněkud jednoduše a elegantně…

Z toho je vidět, že se vyplatí znát nejen rybníček, ve kterém se pohybujeme, ale také to, co je na břehu, nad ním nebo ještě dál. Třeba matematika, fyzika, bilogie, chemie, historie nebo cokoliv jiného. Číst a učit se ze všech možných oborů však není vůbec snadné. Hlavně časově, ale třeba také finančně (dobrou knihu internet nenahradí).

Z těchto důvodů doporučuju navštívit stránky Khan Academy, kde se vše, co jsem jmenoval, a ještě mnohem víc můžete naučit z krátkých dobře zpracovaných videí. Nemohu říct, zda jsou tak všechna videa, ale ta, která jsem sledoval, jsou vysvětlena velmi dobře nebo minimálně dobře. (Za poslední dva měsíce jsem sledoval jen něco z oboru matematiky, fyziky a historie.)

Úspěšnost této výuky je pravděpodobně tím, že na videu je vidět pouze černé plátno na kterém se postupně barevně objasňuje popisovaná tématika (anglicky) mluveným slovem. „Když někdo počítá příklad a přitom myslí nahlas, myslím, že je to pro lidi cennější a ne tak odstrašující,“ komentuje Salman Khan svůj výukový přístup.

Neznalost neomlouvá a vědět se vyplácí. Takže pokud nemáte problém s angličtinou, pokračujte tímto odkazem: http://www.khanacademy.org (a nezapomeňte si ho přidat do záložek).








Může se vám také líbit

en Thinking is Hard, November 5, 2018
en Why We Should Learn to Fail, June 5, 2019
en Are You Resistant to Influence?, April 22, 2020
en Science Channels, August 29, 2018
en Tale of Two Brains, July 20, 2018

Další články z kategorie reviews.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family