Kindle po dvou měsících

cs v kategorii reviews • 3 min. čtení

Nejprve jsem měl na Kindle nehezký názor – mám prostě rád fyzickou knížku, když si mohu listovat, když cítím její vůni. Po sledování názorů na Twitteru a v různých článcích jsem dostal chuť Kindle taky vyzkoušet, takže jsem začal plánovat koupi hned, jak budu mít navíc dva tisíce. Před objednáním jsem se už na Kindle začal těšit a když byl objednán, každých dvanáct hodin jsem sledoval stav na UPS (mimochodem skvělá práce! Česká pošta by se měla od nich učit), jestli se náhodou moje objednávka nepřiblížila o nějaký ten metr. :)

Po rozbalení jsem pocítil velkou chuť si hned něco přečíst; i když možná ve mne více převládala zvídavost, cotojakto svede. Byl jsem nadšen. Hned jsem si tam přetáhl Čapka a nějaká PDFka, co jsem si chtěl dlouho přečíst, přihlásil se k pár odběrům a zkusil nějakou četbu zakoupit. Byl jsem ještě více nadšen, vše jsem najednou chtěl číst ve čtečce. Nevím, co se stalo, ale jako bych už neměl tolik rád fyzické knížky.

To se ale stalo před dvěma měsíci, hned po rozbalení něčeho nového, a po té době jsem už stačil vystřízlivět. Jak si u mě stojí teď? Teď je to jen doplněk k normálním knížkám či monitoru.

  • Krátké články stále čtu na monitoru. I když je jednoduché si je stáhnout do Kindle, stále to zabere dost času, za který mohu mít půlku přečtenou.
  • Naopak u delších článků vyhrává Kindle. Dříve jsem si je tiskl a zlobil jsem se nad neoptimalizací pro tisknutelnou formu; dnes si je nechávám posílat do Kindle pomocí doplňku pro Chromium: Send to Kindle.
  • Na krásnou literaturu také využívám Kindle. Knížka, která se čte vždy postupně a není potřeba v ní často listovat, je pro Kindle ideální. A pokud nevadí angličtina, je také jednoduché si Kindle rozšířit o další čtivo – například jsem měl problém najít 1984 od Orwella – elektronická verze je ale k nalezení v e-shopu Amazonu za pár korun a v Kindlu je doslova za pár sekund.
  • Naopak na odbornou literaturu se Kindle moc nehodí. Časté listování tam a zpět v Kindle? Ne, to určitě ne.

Nesmím opomenout možnost si nechat zasílat automatické zpravodajství, například z Novinky.cz; článek o Novinkách pro Kindle (jak to vypadá, co nabízí).

Bohužel ale krásnou literaturu zatím nečtu tak moc a i tak si Kindle u mě našel místečko – rád si do něj pošlu několik článků a ty si pak přečtu při cestě vlakem, městskou hromadnou dopravou a podobně.

  • Je to dobré (líbí se mi to, šetří oči od monitorů),
  • je to lehké (lehčí než HTC Desire HD),
  • je to malé (vejde se i do zadní kapsy od riflí),
  • a má to překladové slovníky (neumím tak dobře anglicky a tohle je opravdu užitečné!).

Hlavně bych chtěl zdůraznít tu lehkost – strašně rád bych raději bible typu MySQL profesionálně četl v Kindle, než držel tak těžkou knihu (hlavně v leže nad sebou). Samozřejmě má Kindle i negativa:

  • zmíněné listování,
  • nutnost nabíjení (ano, stačí jednou za měsíc, ale díky tomu jsem zapomněl a úplné vybití mě čekalo na začátku dlouhé cesty),
  • zasekávání (knížka se prostě nezasekne; narazil jsem za dva měsíce na tři záseky, z toho dva během jedné hodiny).

Na závěr: Byla to dobrá investice – na internetu se válí plno knížek zadarmo a nebo jen za pár korun a určitě doporučuju i menším čtenářům.








Může se vám také líbit

en Thinking is Hard, November 5, 2018
en Why We Should Learn to Fail, June 5, 2019
en Are You Resistant to Influence?, April 22, 2020
en Science Channels, August 29, 2018
en Tale of Two Brains, July 20, 2018

Další články z kategorie reviews.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family