První republika

cs v kategorii reviews • 2 min. čtení

Dostaly se ke mne dobré ohlasy na knihu První republika 1918–1938 a zaujala mne natolik, že jsem si ji koupil. A dobře jsem udělal!

Ve škole jsem si vybudoval averzi k předmětům, kde po mně chtěli znát zpaměti jména a data. Což znamená, že v literatuře a dějepise mám spoustu mezer. Pamatování takových věcí mi stále nejde. Naštěstí nyní, několik let po škole, nikdo po mne nechce si takové věci pamatovat a tak si rád z těchto dvou oblastí přečtu zajímavé knihy. A dokonce mne to baví! Jako třeba právě kniha První republika.

Díky této knize jsem pochopil strašně důležitou věc. Narodil jsem se chvíli po tom, co se začalo internetu říkat internet, i když v našich končinách se o něm ještě moc nevědělo. A jako vášnivý programátor jsem viděl svět úplně jinak. Sice jsem ještě na chvíli zažil časy bez spojení a chytrých zařízení, ale moc si z toho nepamatuji. Mám tudíž obtíže si představit dobu před technologiemi a internetem. Když to hodně přeženu, abych vysvětlil, co myslím, moje představa byla, že před sto lety jsme byli ještě na stromech, v lepším případě v jeskyních.

Jenže ono to tak vůbec nebylo. Všechno bylo úplně stejné! Jen jsme neměli všichni v kapse instantní chat, který se snažím ignorovat a ne vždy se mi daří. A i přesto už tehdá byli Češi všude možně po světě a nebyl problém se domluvit. Doma jsme věděli dobře, co se děje v celém světě. Nebyl ani problém cestovat.

Pochopil jsem, jak funguje politika. Jak se vlastně tvoří takový národ. Že vlastně žádný systém není dokonalý a i opěvovaná První republika měla své problémy. A stejně tak, když mi pár lidí říkalo, že by byli rádi, kdyby se monarchie nerozpadla, ta měla ještě větší neudržitelné problémy. Pomohlo mi tak lépe pochopit dnešní politiku a Evropskou unii.

Kniha nabízí mnohem víc. Sečteno podtrženo, skvělá investice. Vše je moc pěkně zpracované, popsané a ukázky jako tehdejší noviny, první zákon a další jsou k nezaplacení se do té doby úplně ponořit a pochopit. Doporučuji!








Může se vám také líbit

en Thinking is Hard, November 5, 2018
en Why We Should Learn to Fail, June 5, 2019
en Are You Resistant to Influence?, April 22, 2020
en Science Channels, August 29, 2018
en Tale of Two Brains, July 20, 2018

Další články z kategorie reviews.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family