Hodnoťte podle sebe

cs v kategorii reviews • 2 min. čtení

Před měsícem proběhla další Pražská muzejní noc. Dlouho mě muzejní noc lákala, ale až letos mi to vyšlo. I když jen jedno muzeum – nová budova národního muzea s výstavou peněz. Jak se vytvářejí mince, kolik váží zlatá cihla, velké padělkové kauzy, jaké mají na nás peníze vliv a spoustu dalšího. Zajímavá výstava.

Co mě zaujalo z toho dalšího byl největší filmový finanční propadák v dějinách. Zaujalo mne to kvůli roku vzniku a studia, který za tímto filmem stál. I když je docela logické, že jen velká studia dokážou dát do filmu nemalé peníze, díky čemuž pak celý film může dostat takový titul. Stejně to upoutalo mou pozornost. Jedná se o film Mars Needs Moms! od studia Disney z roku 2011.

Samozřejmě jsem si musel udělat poznámku a na film se podívat. Zjistit proč studio Disney povolilo rozpočet $150 milionu a vrátila se sotva třetina. A co jsem zjistil? Že vůbec nechápu, proč to lidi hodnotí tak špatně…


Přijde mi, že za to může lidské následování. Prvním kritikům se film nelíbil, kritizovali 3D animaci, příběh a další aspekty filmu a to mělo na lidi vliv. Když se na film podívali, už viděli pouze tu kritiku a dál film nedoporučovali. Jen tak si to dovedu představit. Stejná věc se dá pozorovat kdykoliv jinde – například jak vznikají například knižní bestsellery? Velcí kritici knihu vychválí a ostatní lidi se jen chytají a říkají, jak je to pravdivé. Sami by si však ničeho nevšimli a bestsellerem by se stala jiná kniha.

Určitě to nebude jediný důvod, proč je Mars Needs Moms! takový propadák. Dovedu si představit, že v tom hraje roli i cílovka. Úplně pro děti mi to nepřijde (aspoň po tom děti určitě nešílí) a dospělí na animované filmy moc nekoukají.

Každopádně: lidi, nenechte se manipulovat hodnocením ostatních. Hodnoťte podle sebe! Nebojte se dát špatným filmům lepší hodnocení. Nikdo vám hlavu neutrhne, že se vám líbí něco, co ostatním ne. Samozřejmě taky opačně dobrým filmům horší hodnocení. Stejně tak si myslím, že si užijete více knihu, která není bestseller. Minimálně tam je vyšší šance. :-)








Může se vám také líbit

en Thinking is Hard, November 5, 2018
en Why We Should Learn to Fail, June 5, 2019
en Are You Resistant to Influence?, April 22, 2020
en Science Channels, August 29, 2018
en Tale of Two Brains, July 20, 2018

Další články z kategorie reviews.
Nenechte si ujít nové články díky Atom/RSS kanálu.



Poslední příspěvky

cs Mami, tati, přejde to, December 9, 2023 in family
cs Co vše bychom měli dělat s dětmi?, November 24, 2023 in family
cs O trávicí trubici, November 7, 2023 in family
cs Na šestinedělí se nevyspíš, October 28, 2023 in family
cs Copak to bude?, October 20, 2023 in family